Разлика помеѓу преработките на „Синоним (таксономија)“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
(Создадена страница со: Во научната номенклатура, '''синоним''' е научен назив што се о...)
 
с
[[Податотека:Vampyroteuthis infernalis.jpg|мини|275п|[[Вампирска лигња|Вампирската лигња]] (''Vampyroteuthis infernalis'' Chun, 1903<br />) има поголем број на синоними:<br />• ''Cirroteuthis macrope'' Berry, 1911<br />• ''Vampyroteuthis macrope'' Berry, 1911<br />• ''Melanoteuthis lucens'' Joubin, 1912<br />• ''Watasella nigra'' Sasaki, 1920<br />• ''Danateuthis schmidti'' Joubin, 1929<br />• ''Hansenoteuthis lucens'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis schmidt'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis beebei'' Robson, 1929<br />• ''Retroteuthis pacifica'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis anderseni'' Joubin, 1931.]]
 
Во [[научна номенклатура|научната номенклатура]], '''синоним''' е научен назив што се однесува на [[таксон]] кој денес има поинакво име,<ref name=ICBNsyn>[[#ICBN|''ICBN'']], „synonym“ во Прилог VII: „Поимник“ </ref> иако во зоологијата има малку поинаква улога.<ref>[[#ICZN|''ICZN'']], „synonym“ во „Поимник“</ref> На пример [[Кар Линеј|Линеј]] ѝ го дал првото научно име на [[смрчата]], кое гласело ''Pinus abies''. Денес тој назив не е во употреба и претставува синоним за тековното име ''Picea abies''.
 
 
== Зоологија==
[[Податотека:Vampyroteuthis infernalis.jpg|мини|275п|[[Вампирска лигња|Вампирската лигња]] ''Vampyroteuthis infernalis'' Chun, 1903<br /> има поголем број на синоними:<br />• ''Cirroteuthis macrope'' Berry, 1911<br />• ''Vampyroteuthis macrope'' Berry, 1911<br />• ''Melanoteuthis lucens'' Joubin, 1912<br />• ''Watasella nigra'' Sasaki, 1920<br />• ''Danateuthis schmidti'' Joubin, 1929<br />• ''Hansenoteuthis lucens'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis schmidt'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis beebei'' Robson, 1929<br />• ''Retroteuthis pacifica'' Joubin, 1929<br />• ''Melanoteuthis anderseni'' Joubin, 1931.]]
 
Во [[зоологија|зоолошката]] номенклатура, која се води според Меѓународниот правилник за зоолошка номенклатура <ref>[[англ.]] ''[[:en:International Code of Zoological Nomenclature|International Code of Zoological Nomenclature]]''</ref>, синонимите се различни научни називи од ист ранг што се однесуваат ан истиот таксон (на пр. две имиња за еден ист вид). Најстарото име се нарекува '''постар синоним''', а подоцнежното е '''помлад синоним'''. Најстариот исправно објавен назив има предност кога нема други ограничувања. Синонимот игра важна улога бидејќи се случува стариот назив да не може да се користи (да речеме, тие зборови се претходно дадени на друг таксон), па затоа се користи следниот достапен помлад синоним.
 

Прегледник