Разлика помеѓу преработките на „Комуникациски протокол“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
с
нема опис на уредувањето
с
с
 
* Податочни формати за размена на податоци. Во дигиталните порака bitstrings се разменуваат. На bitstrings се поделени во области и секоја област носи релевантни информации за протоколот. Концепциски на bitstring е поделена на два дела наречени заглавје област и податоци област. Вистинската порака е зачувана во областа на податоците, па насловот ги содржи полињата со поголема тежина на протоколот. На пренос се ограничени во големина, бидејќи бројот на грешки во преносот е пропорционална на големината на bitstrings кој се испраќа. Bitstrings повеќе од максималната трансфер единица (MTU) се поделени во парчиња на соодветната големина. Секој дел ја има речиси истата содржини во насловната област, бидејќи само некои полиња се зависни од содржината на податочната површина (особено КПД области, со содржина на [[контролнаконтролен сумазбир]], што се пресметува од податочната содржина).
* Адресни формати за размена на податоци. Адресите се користат за идентификување на испраќачот и примачот за кои се наменети. Адресите се чуваат во заглавието на bitstrings, овозможувајќи и на приемниците да се утврди дали bitstrings се наменети за самите себе и треба да се обработи или (кога не се обработени) треба да бидат отфрлени. А врската помеѓу испраќачот и примачот може да се идентификува со користење на адреса пар (адреса на испраќачот, адреса на примачот). Обично некои адресни вредности имаат специјално значење. Сите 1s адреса може да се преземат за да се подразбираат сите места на мрежата, па испраќање на оваа адреса ќе резултира со емитување на локалната мрежа. Исто така, на сите '0s адреса може да се преземат за да се подразбира испраќање на самата станица(како синоним за вистинската адреса). Станици имаат единствени адреси во локалната мрежа, па обично адресата е концептуално поделена во два дела: мрежна адреса и на адреса станица. Мрежна адреса уникатно идентификува во мрежата на меѓумрежова (мрежа на мрежи). Правилата за опишување на значењето на адресна вредност колективно се наречени адресни шеми.
* Адреса за мапирање. Понекогаш протоколот треба да се обраќа на сајтот на една шема и на адресите на друга шема. На пример да се преведе една логичка IP адреса утврдена со примена на хардвер адреса. Ова е познато како мапирање на адреса. Мапирањето е имплицирано во хиерархиски адресни шеми каде што само дел од адресата се користи за адреса на сајтот. Другите случаи на мапирање треба да бидат опишани со користење на табели.
* Детекција на грешки во преносот е неопходен, затоа што нема мрежа која е безгрешна. Делови на bitstring стануваат оштетени или изгубени. Обично, CRCS на податоците се додава на крајот на пакетите, со што се овозможува при трансфер да се забележат многу (скоро сите) разликите предизвикани од грешки, додека recalculating на CRCS на примените пакети и споредувајќи ги нив со CRCS дадени од страна на испраќачот. Приемникот го отфрла пакетите со разлика на CRC и ги организира некако за реемитување.
* Признанија за коректниот прием на пакети од страна на примачот обично се користи за спречување на испраќачот од retransmitting на пакети. Некои протоколи, особено Datagram протокол како на Интернет Протокол (IP), не признаваат.
* Губење на информациите - отчукувања и обиди. Понекогаш се губат пакети во мрежата или страдаат од долгите одложувања. За да се справат со ова, испраќачот очекува потврда за точниот прием од примачот во рок од одреденаодреден сумазбир на време. На отчукувањето, пакетот е повторно пренослив. Во случај на скршени реемитување нема ефект, така што бројот на преносот е ограничен. Надминување на ограничениот број на Пробај повторно се смета за грешка.
* Упатството за проток на информации како треба да се однесува ако преносот може да дојде само во една насока истовремено (полу-дуплекс врски). За да се здобијат со контрола на поврзување, испраќачот мора да почека до линија кога станува неактивен и потоа да ја испратите порака која ја означува својата желба да го стори тоа. Приемникот одговара признавајќи и го чека преносот да дојде. Испраќачот само почнува да емитува по потврдата. Договор треба да се направи за да се приспособат во случај кога двете страни сакаат да се здобијат со контрола во исто време.
* Контрола на секвенцирање . Ние видовме дека долго bitstrings се поделени на делови, кои се упатуваат на мрежата поединечно. На парчиња може да се "губат " во мрежата или пристигнуваат од низа, бидејќи личностите можат да имаат различни правци до нивната дестинација. Понекогаш непотребни парчиња се емитува, благодарение на мрежата метеж, што резултира со дупликат парчиња. Со секвенционирање на парчињата на испраќачот, примачот може да го утврди она што беше пропуштено или дупликат и да го побара за пренос. Исто така, може да се утврди цел кои парчиња како треба да се третираат.

Прегледник