Разлика помеѓу преработките на „Пелазги“

Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Додадени 316 бајти ,  пред 13 години
Формат
(Нова страница: Етимологијата на зборот Пелазги-Полазги е словенска. Словените и Пелазгите живееле по ридови...)
 
(Формат)
{{Внимание}}
Етимологијата на зборот Пелазги-Полазги е словенска. Словените и Пелазгите живееле по ридовите и планините, особено во Елада и Тесалија, каде новодојдените агресивни Елини во 12 век п.н.е. ги натерале Пелазгите да се повлекуваат по планините и на север во Македонија, Тракија итн.; старословенскиот збор за ваквото живеење на рид/планина е "по-лазеч" т.е. Полазеч, Полазги или Пелазги.
 
Етимологијата на зборот '''Пелазги-Полазги''' е словенска. Словените[[Словени]]те и Пелазгите живееле по ридовите и планините, особено во [[Елада]] и [[Тесалија]], каде новодојдените агресивни [[Елини]] во 12 век п.н.е. ги натерале Пелазгите да се повлекуваат по планините и на север во [[Македонија]], [[Тракија]] итн.; старословенскиот збор за ваквото живеење на рид/планина е "по-лазеч" т.е. Полазеч, Полазги или Пелазги.
 
Во античка Елада има многу топоними, реки и планини со словенска етимологија, кога се тврди дека немало словени во тие краишта, како: risea, Bura, Eserus, Halysaea, Homolium, Horeum, Leucas, Lebadea, Phoronicium, Oleanum, Sellasia, Sperchia, Stantyra, Sicorium, Temnos, Zemene; планини: Halesius, Homole, Scolis, Tomeus T/a/marus, Temnos, Pretus, Stena; реки: Peneus, Porina, Selenus, Selleis, Thiessa, /Tiassus/.
 
 
Античкиот елински географ Страбон, вели: "Што се однесува до Пелазгите, сите докази велат дека тие се еден стар народ, кој бил распространет во цел Хелас, особено меѓу Етолците во Тесалија". Понатаму, Страбон пишува дека Тесалија, меѓу устието на р. Пенеос, Термопилите и планина Пинд, се нарекувала Пелазгиски Аргос, оти пелазгите ја населуваaт таа земја (Страбон, стр. 221, 4). Страбон ова го напишал во 19 век по христа, значи и тогаш Пелазгите живееле во Елада, Тесалија , Македонија итн. Од тие Пелазги-Аргaјци произвлегувала македонската царска династија, почнувајки од македонскиот цар Александар први (Александар трети е големиот Александар Македонски).На друго место, Страбон вели дека и Етолците (како и Македонците) не се Елини (Страбон V, 2, 4). Како Акаранците, Македонците и Етолците биле неелини, ами Пелазги, римскиот историчар Тит Ливи пишува дека сите тие говореле един ист јазик, неелински: Aetolos, Acarnanas, Macedonas eiusdem linguae hominess (Tit Livi, XXX, 29).
 
[[Категорија:Антички народи]]
 
[[ca:Pelasgs]]
[[de:Pelasger]]
[[en:Pelasgians]]
[[el:Πελασγοί]]
[[fr:Pélasges]]
[[it:Pelasgi]]
[[hu:Pelaszgok]]
[[pt:Pelasgos]]
[[ru:Пеласги]]
[[sq:Pellazgët]]
[[sv:Pelasger]]
[[tr:Pelasg]]

Прегледник