Сојургатмиш

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сојургатмиш Кан (починал во 1384 година) бил кан на Западниот Канат Чагатај (1370–1384). Тој бил син на Данишменџи, од Домот на Огедеи .

Кога Тимур ја добил контролата врз територијата на Западниот Канат Чагатај во 1360-тите, тој не ја укинал функцијата на Кан. Наместо тоа, за да ја легитимизира својата власт, тој го поставил на тронот Сојургатмиш, кој не бил член на куќата на Чагатај Кан, туку од куќата на Огедеи. Тимур владеел како амир во името на Сојургатмиш. Меѓутоа, Кан беше само церемонијална личност, а Тимур ја имал целата моќ во државата. По смртта на Сојургатмиш во 1384 година, тој бил заменет од неговиот син Султан Махмуд .

Неговата ќерка Урун Султан Ханика била мажена за синот на Тимур, Миран Шах . [1]

Тимур продолжил да ја користи оваа традиција на избор на фигура Чингизид Кан заради легитимност. Таму каде што Тимур отстапил од традицијата бил со изборот да го назначи Сојургатмиш Кан - Чингизид Кан од Домот на Огедеи - за главен владетел на Чагатај Улус; наместо Чингизид Кан од Домот на Чагатаи.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. John E Woods, The Timurid Dynasty (1990), p. 33
Предходно:



</br> Кабул Шах
Западен Чагатај Кан



</br> 1370 – 1384 година
Следен од:



</br> султанот Махмуд

https://www.quora.com/Why-did-Timur-appoint-Soyurgatmysh-as-Chagatay-Khan-when-he-was-from-the-house-of-Ogedei-not-from-the-House-of-Chagatai