Сонот на архитектот

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сонот на архитектот
Творец Томас Кол
Година 1840
Димензии 136 см × 214 см
Место Музеј на уметност во Толедо, Толедо

Сонот на архитектот е слика во масло од 1840 година, создадена од Томас Кол за њујоршкиот архитект Итиел Таун . Кол инкорпорирал парчиња архитектура од египетски, грчки, римски и готски стилови во различни делови од сликата, а претходно се занимавал со архитектура.[1] Кол ја заврши сликата за само пет недели и ја покажал на годишната изложба на Националната академија за дизајн истата година. Меѓутоа, Таун не бил задоволен од „речиси исклучиво архитектонскиот предмет“ на сликата и одбил да ја прифати. По долга размена на писма, Кол се согласил да наслика поконвенционален пејзаж за Таун и да го врати сонот на архитектот, кој останал во негова сопственост до неговата смрт. [2]

Во писмото напишано во доцните 1830-ти, Кол изјавил дека:

За архитектурата да дојде до совршенството што го гледаме во најдобрите примери на Грција, вековите на изразување и мислата мора да биле неопходни за човечкиот ум [да] патувал бавни степени од грубата колона од непознат камен како што е формиран друидните структури низ прекрасните портали на египетската уметност до ненадмината убавина на грчкиот храм... Римската архитектура е само развратна грчка. Формите се позајмени, но духот се губеше и стануваше сè погруб сè додека не потона до неугледните неусогласености на она што се нарекува мрачно доба...Готска архитектурата се стреми кон нешто што е надвор од конечното совршенство. Таа го напушта филозофското завршување на грчката уметност кога сè е завршено за окото и допирот и ја привлекува имагинацијата. Учествувајќи во генијот на христијанството, тој отвора свет надвор од видливото во кое живееме... Сè е возвишено, аспиративно и мистериозно. Нејзините кули и врвови се искачуваат кон облаците како воздушни ткаенини. Некогаш лебдејќи на работ на невозможното, на него умот не живее со задоволна радост, туку закрилува и се вивнува во имагинарен свет. Копнежите, имагинациите, возвишените стремежи на христијанството нашле израз во камен.[3]

Томас Кол - Сонот на архитектот

  Сликата била купена од Музејот на уметност во Толедо во 1949 година.[4]

Се наоѓа на корицата на книгата „Страста на западниот ум“ од 1991 година од Ричард Тарнас и била инспирација за песната на Кејт Буш „Сонот на архитектот“ на албумот „ Aerial “ од 2005 година.

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Список на слики од Томас Кол

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The Architect's Dream“. Explore Thomas Cole. Посетено на 23 July 2014.
  2. Parry, Ellwood C. (1988). The Art of Thomas Cole: Ambition and Imagination. Newark, Delaware: University of Delaware Press. стр. 245, 247.
  3. Cole, "Letter to the Publick on the Subject of Architecture", late 1830s, NYSL; quoted in Parry 1988
  4. „The Architect's Dream“. Toledo Museum of Art. Посетено на 22 October 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]