Случајот Вагнер

Од Википедија — слободната енциклопедија
Случајот Вагнер - Еден музички проблем Фридрих Ниче

Случајот Вагнер - Еден музички проблем (германски: Der Fall Wagner, Ein Musikanten-Problem) - книга на германскиот филозоф Фридрих Ниче од 1888 година.

Содржина[уреди | уреди извор]

Осврт кон делото[уреди | уреди извор]

Според Ниче, за да може целосно да се сфати ова дело, мора да се страда од судбината на музиката, поради тоа што таа го загубила својот афирмативен карактер и поради тоа што таа е декадентна. Сепак, во ова дело, Ниче задржал многу нешта за себе и не го нападнал Вагнер, кого го сакал. Во продолжение, Ниче зборува против германското сфаќање на културата, велејќи дека Германците се одговорни за сите културни злосторства во последните четири века.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Фридрих Ниче, Ecce Homo (Ево човека) – Како постајеш, шта си. Сарајево: Издање И. Ђ. Ђурђевића, 1918, стр. 141-150.