Скрининг (медицина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рудар за јаглен завршува анкета за испитување на пневмокониозата на колхозникот.

Скрининг, во медицината, е една стратегија што се користи во една популација да се идентификуваат можните присуствa на сè уште-недијагностицираните заболувања на лица без знаци или симптоми. Ова може да вклучуваат поединци со пред-симптоматска или непризнаени симптоматска болест. Како такви, скрининг тестови се нешто необично во тоа што тие се врши на лица кои очигледно се во добра здравствена состојба.

Скрининг интервенции сè со цел да се идентификуваат болест во заедницата рано, на тој начин овозможувајќи им на претходно интервенција и менаџмент во надеж да се намали смртноста и страдање од болеста. Иако скрининг може да доведе до почетокот на дијагноза, не сите скрининг тестови се прикажани во корист на лицето кое се филтрирани; прекумерна дијагноза, грешка во дијагнозата, како и создавање на лажно чувство на безбедност, се некои од потенцијалните негативни ефекти на преглед. Дополнително, некои скрининг тестовите можат да бидат несоодветно преупотребувани.[1][2] За овие причини, тест кој се користи во скрининг програмата, особено за болест со ниска инциденца, мора да има добра чувствителност во прилог на прифатливо специфичност.[3]

Неколку видови на скрининг постои: универзален скрининг подразбира проверка на сите лица што се во одредена категорија (на пример, сите деца на одредена возраст). Пронаоѓање вклучува скрининг помала група на луѓе врз основа на присуството на фактори на ризик (на пример, бидејќи член на семејството е дијагностициран со наследни заболувања). Скрининг интервенции не се наменети да се дијагностички, и често имаат значителни стапки на двете лажно позитивни лажно негативни резултати.

Принципи[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. O’Sullivan, Jack W; Albasri, Ali; Nicholson, Brian D; Perera, Rafael; Aronson, Jeffrey K; Roberts, Nia; Heneghan, Carl (11 February 2018). „Overtesting and undertesting in primary care: a systematic review and meta-analysis“. BMJ Open. 8 (2): e018557. doi:10.1136/bmjopen-2017-018557.
  2. O’Sullivan, Jack W.; Heneghan, Carl; Perera, Rafael; Oke, Jason; Aronson, Jeffrey K.; Shine, Brian; Goldacre, Ben (19 March 2018). „Variation in diagnostic test requests and outcomes: a preliminary metric for OpenPathology.net“. Scientific Reports. 8 (1). doi:10.1038/s41598-018-23263-z.
  3. Screening and Diagnostic TestseMedicine (англиски)