Систем на српска фудбалска лига

Од Википедија — слободната енциклопедија

Систем на Српска фудбалска лига — низа меѓусебно поврзани лиги за здруженија на фудбалски клубови во Србија . Системот има хиерархиски формат со промоција и испаѓање помеѓу лигите на различни нивоа.

Формат[уреди | уреди извор]

Бројот на промовирани тимови помеѓу лигите или дивизиите варира, а промоцијата обично зависи од исполнување на критериумите поставени од повисоката лига, особено во врска со соодветните опреми и финансии. Првите две нивоа содржат по една лига. Под ова, нивоата имаат постепено повеќе паралелни лиги, кои секоја опфаќа постепено помали географски области. Двете најдобри лиги се под директна надлежност на Српскиот фудбалски сојуз . Од 3-то ниво натаму, поделени географски на 4 лиги, лигите се под надлежност на една од 4-те поделби на фудбалската асоцијација, Белград, Исток, Војводина и Запад.

На врвот на пирамидата е српската Суперлига која содржи 16 клуба од сезоната 2010-11. Под Суперлигата се наоѓа Српската прва лига која содржи 18 клубови. Последните 4 испаѓаат во Српска лига, 3-то ниво, поделени во 4 лиги Српска лига Белград, Српска лига исток, Српска лига Војводина и Српска лига запад секоја од нив содржи 16 клуба. До 2006 година беа вклучени и клубовите од Црна Гора, а структурата на лигата под и со 3-то ниво беше малку поинаква поради тоа. Актуелниот систем на српската лига е делумно наследен од системот на југословенската лига пред 1992 година, тогаш беше сегашниот 3-ти степен, Српската лига, унифицирана и таа беше една од 6-те републички лиги што формираа 4-тото ниво во пирамидата на југословенската лига под Првата и втората сојузна лига и меѓурепубличките лиги.

Жени[уреди | уреди извор]

До 2013 година постоеја само две нивоа. За сезоната 2013/14 беше создадено ново прво ниво, наречено Супер лига.

Ниво Лига (и) / Дивизија (и)
1 Суперлига на жени во Србија 8 клуба
2 Српска прва лига на жени 8 клуба
3 Српска втора лига на жени запад Српска втора лига на жени Север

Користена литература[уреди | уреди извор]


Надворешни врски[уреди | уреди извор]