Симче Петроски - Кубур

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Симче Петроски - Кубур - роден во с. Варвара, Тетовско, член на месниот комитет на Македонската револуционерна организација, бил кмет во Варвара. Уапсен при сардусувањето на Лешочкиот манастир во 1905 г. Ослободен е од затвор поради недостаток на докази и интервенцијата на европските конзули во Скопје. Бил комита во Брезјанската чета.