Сејдауркроукир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Сејдауркроукир

Сејдауркроукир (исландски: Sauðárkrókur) — град во североисточниот дел на Исланд, односно спаѓа во Североисточниот Регион, брои околу 2.600 жители и е четиринаесетти град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Сејдауркроукир, заедно со уште неколку градови во земјата, се смета за еден од поважните и поголемите населени места во државата.