Прејди на содржината

Сергеј Четвериков

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сергеј Четвериков
Роден(а)6 мај 1880
Москва, Руската империја
Починал(а)2 јули 1959(1959-07-02) (возр. 79)
Горки, СССР
ПолињаБиологија, генетика, теорија на еволуцијата
УстановиНиколај Колцов Институт за експериментална биологија, Катедра за генетика на Универзитет Горки
Познат поИстражување кое покажува како раните генетски теории се применуваат на природните популации

Сергеј Сергеевич Четвериков роден на 6 мај 1880 – 2 јули 1959 година) бил руски биолог и еден од првите соработници во развојот на полето на генетиката. Неговото истражување покажало како раните генетски теории се применуваат на природните популации и затоа придонеле кон модерната синтеза на еволутивната теорија.

Помеѓу двете светски војни, советските биолошки истражувања успеале да ја поврзат генетиката со теренското истражување на природните популации. Четвериков водел тим во Институтот за експериментална биологија Николај Колцов во Москва и во 1926 година го изработил она што требало да биде еден од значајните трудови на синтетичка теорија на еволуцијата. Сепак, била објавена само на руски јазик, во англиското говорно подрачје била во голема мера игнорирана (иако JBS Haldane поседувал превод).

Четвериков влијаел на неколку руски генетичари кои подоцна заминале да работат на Запад, како што се Теодосиј Добжански и Николај Тимофеев-Ресовски, и двајцата продолжиле да работат во сличен стил. Значењето на работата на Четвериков излегла на виделина многу подоцна, дотогаш еволутивната синтеза била практично завршена.[1] [2]

Тој бил уапсен од ОГПУ во 1929 година и испратен во егзил во Екатеринбург на пет години. Подоцна се преселил во Нижни Новгород и ја организирал Катедрата за генетика на Универзитетот Горки. Тој бил разрешен од функцијата по налог на Лисенко во 1948 година.[3]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  1. Adams, Mark. Sergei Chetverikov, the Kol'tsov Institute, and the evolutionary synthesis. In Mayr & Provine The Evolutionary Synthesis 1998.
  2. Chetverikov S.S. On certain aspects of the evolutionary process from the standpoint of modern genetics. (transl. of 1921 paper by Malina Parker; ed I.M. Lerner) Proceedings of the American Philosophical Society 105, 167-195. 1961.
  3. Vadim J. Birstein. The Perversion Of Knowledge: The True Story of Soviet Science. Westview Press (2004) ISBN 0-8133-4280-5