Секреција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Пример за Секреција

Секреција (лат. secretio) е процес на лачење на специфични продукти, на пр., пот, неопходни за животворната дејност на организмот што се создаваат во жлездите. Постојат два типови на секреција.

Надвореша секреција се врши преку изводен канал во шуплината на некој орган (на пр., од плунковните жлезди).

Внатрешна секреција претставува лачење непосредно во крвта од ендокрините жлезди.