Свод

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Stargard Kolegiata Sklepienie.JPG

Под поимот свод во архитектурата се подразбира внатрешната страна од одредена покривна конструкција која има закривена форма, а најчесто полуцилиндрична. Упатува на асоцијација на небесниот свод.