Светиматејски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Светиматијаски јазици
Географска
распространетост:
Папуа Нова Гвинеја
Класификација:австронезиски
Гранки:

Светиматејски јазици — мала подгрупа од групата на океански јазици, дел од јазичното семејство на австронезиски јазици. Групата има два јазика и се зборуваат на островите Светиматеевите Острови во Папуа Нова Гвинеја.

Класификација[уреди | уреди извор]

Групата е составена од:

Традиционално групата се смета дека сочинува своја засебна гранка од групата на океански јазици. Според Базата на основни австронезиски зборови од 2008 година, групата е ставена во групата на мезомеланезиски јазици со сигурност од 85%.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]