Мусауанско-емирански јазик

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мусауанско-емиранско јазик
Застапен воПапуа Нова Гвинеја
ПодрачјеОстрови Мусау и Емирау
Говорници5,000  (2003)
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-3emi

Мусауанско-емиранскиавстронезиски јазик, дел од групата на светиматејски јазици. Јазикот е сроден со тениски јазик, со кој ја сочинуваат посебната група наречена светиматејски јазици. Јазикот се зборува во Папуа Нова Гвинеја од околу 5000 жители.

Фонологија[уреди | уреди извор]

Согласки[уреди | уреди извор]

билабијални алвеоларни веларни
назални m n ŋ
експлозивни p b t k ɡ
фрикати s
вевни l r

Самогласки[уреди | уреди извор]

предни централни задни
високи i u
средни e o
ниски a

Примери[уреди | уреди извор]

Броеви[уреди | уреди извор]

 1. kateba
 2. qalua
 3. kotolu
 4. qaata
 5. qalima
 6. qaonomo
 7. qaitu
 8. qaoalu
 9. qasio
 10. kasagaula

Литература[уреди | уреди извор]

 • Blust, Robert (1984). "A Mussau vocabulary, with phonological notes." In Malcolm Ross, Jeff Siegel, Robert Blust, Michael A. Colburn, W. Seiler, Papers in New Guinea Linguistics, No. 23, 159-208. Series A-69. Canberra: Pacific Linguistics.
 • Ross, Malcolm (1988). Proto Oceanic and the Austronesian languages of western Melanesia. Canberra: Pacific Linguistics.
 • Mussau Grammar Essentials by John and Marjo Brownie (Data Papers on Papua New Guinea Languages, volume 52). 2007. Ukarumpa: SIL.[1][мртва врска]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]