Прејди на содржината

Сапрофит

Од Википедија — слободната енциклопедија

Сапрофит е организам кој се храни со изумрени растенија или животни, при што органските материи ги минерализира до неоргански. Овие организми се наречени уште и редуценти. Такви се повеќето сапрофитски бактерии.