СОУ „Јане Сандански“ - Штип

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
"Јане Сандански"
Место
Општина: Штип
Место: Штип
Основни информации
Контакт информации
Портал janesandanski.schools.edu.mk

Средното училиште "Јане Сандански" се наоѓа во Штип, општина - Штип.

Формирање и развој[уреди | уреди извор]

Училиштето било одобрено со одлука на Општина Штип на 9 Септември 1956 година како средно училиште за медицински сестри и акушерки.Било сместено на местото на старата школа за акушерки кое било формирано во 1948 година и се учело 1 година во училиштето се до 1948 година,евентуално до крајот на 1950 година. Во училишната година 1950/1951 било основано двегодишно училиште за акушерки и работело се до основачката година 1957/1958 кога било преместено со Средно Медицинско училиште направено само за медицински сестри. Со отварањето на ова училиште, медицинските сестри од ова училиште требало да се грижат за пациентите во клиничкиот центар и клиничките институции. Училиштето имало ученици од различни градови од Македонија. Првиот директор на ова училиште била Кристина Спиридонова, која во тоа време била поранешна директорка на училиштето за акушерки. Таа ги направила сите подготовки за отварањето на училиштето.Првиот инструктор била Блага Белева, медицинска сестра од Штип. Училиштето проширило голем интересет кај луѓето. Предавањата се одржувале во старото училиште за бабици(акушерки) , а интернатот бил сместен во старата зграда на гимназијата.

Учество на натпревари[уреди | уреди извор]

Освоени награди[уреди | уреди извор]

Познати личности кои учеле во ова училиште[уреди | уреди извор]

  • Соња Стаменкова (р. 1968) — политичарка и градоначалничка на Општина Македонска Каменица

Познати личности кои предавале во ова училиште[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]