Рјавина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Рјавина

Рјавина - планина во словенечките Јулиски Алпи. Се искачува 2532 м надморска височина. Сместена помеѓу две алпски леднички долини, Кот и Крма, нуди убав поглед кон некои од највисоките словенечки врвови, вклучувајќи ги Триглав, Шкрлатица и Р'ж.

Југоисточно од врвот се наоѓа една од највисоките планинарски домови во Словенија, домот Валентин Станич, со 2,332 надморска височина.

Библиографија[уреди | уреди извор]

  • Vid Pogachnik. „Rjavina“. summitpost.org. Посетено на 12 February 2019.
  • „Rjavina“. Slotrips.si. Посетено на 12 February 2019.
  • Alois Goller, Hanns Heidl (2018). Julische Alpen. Bergverlag Rother. стр. 129–131. ISBN 9783763333721. Посетено на 12 February 2019.
  • Boris Korenčan (2018). Julische Alpen. Dumont Reiseverlag. стр. 100–102. ISBN 9783990443026. Посетено на 12 February 2019.
  • Kev Reynolds (2000). Walking in the Alps. Interlink Books. стр. 450–451.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]