Рукерс

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Чембало „Рукерс“ од 1624 г.

Рукерс (холандски: Ruckers)[1] — познато фламанско семејство на изработувачи на чембала од XVI и XVII век со седиште во Антверпен. Нивните инструменти се високовреднувани заради нивниот одличен тонален квалитет. Семејството има големи придонеси и заслуги за техничкиот развој на чембалото, како и воведувањето на втора клавијатура (мануел). Во XVIII век многу француски мајстори прилагодувале Рукерсови инструменти во процесот под име ravalement, каде куќиштето, клавијатурата и резонаторот биле внимателно преконструирани со цел за проширување на опсегот и изразноста на инструментот. Заради тоа што престижот на Рукерс довел до многу вакви прилагодувања во Франција, денес не е сосема јасно колку оригинални инструменти сѐ уште постојат. И покрај тоа, Рукерсовите чембала и денес се опширно и темелно проучувани, копирани и свирени.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. други варијанти: Ruckaert, Ruckaerts, Rucqueer, Rueckers, Ruekaerts, Ruijkers, Rukkers, Rycardt
  • Hubbard, Frank: Three Centuries of Harpsichord Making. Cambridge, MA, Harvard University Press, 1965
  • O'Brien, Grant: Ruckers: a Harpsichord and Virginal Building Tradition. Cambridge (England), Cambridge University Press, 1990
  • Семејство Рукерс — Католичка енциклопедија (англиски)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]