Ротаракт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ротаракт
ГеслоСамостоен развој - пријателство преку услуга
Основана13 март 1968
СедиштеЕванстон, Илиноис, Соединети Држави
Местоширум светот
Членство203,298[1]
Мреж. местоrotary.org

Ротаракт првично започнала како програма за млади на Ротари Интернационал во 1968 година[2] во клубот Шарлот Норт Ротари во Шарлот, Северна Каролина, САД, и прераснал во голема организација од над 10.904 клубови распространети низ целиот свет и над 203.000 членови во 180 земји.[3] Ротаракт е организација за услуги, водство, професионално и општокорисно работење за млади на возраст над 18 години.[4]

Ротаракт се фокусира на развојот на младите како лидери во нивните заедници и работни места. Клубовите ширум светот исто така учествуваат во меѓународни проекти за услуги, во глобален обид да се донесе мир и меѓународно разбирање во светот.

„Ротаракт“ се залага за „Ротари во акција“, а името потекнува од комбинација на „Ротари“ и „Интеракција“ (Интернационално + Акција), односно програма за средно училиште создадена од Ротари Интернешнал во 1962 година.

Повеќето активности на Ротаракт се одвиваат на ниво на клуб. Клубовите „Ротаракт“ одржуваат формални состаноци лично или буквално, обично на секои две недели, на кои се одржуваат говорници, специјални излегувања, социјални активности, дискусии или посети на други клубови. Членовите на клубот се собираат во одредени денови за работа со проектни услуги, социјални настани или работилници за развој на професионален / лидерски план.

За да бидат квалификувани за членство, идните членови мора да имаат најмалку полни 18 години, да покажат дека се посветени на Ротаракт и да покажат дека имаат добра состојба во заедницата. Откако ќе бидат одобрени од клубот, потенцијалните членови се „поттикнуваат“ да станат членови, познати и како „Ротарактори“.

Дијапазонот на активности вклучуваат клупски сервис, служба на заедницата, меѓународни услуги и професионален развој. Клубот Ротаракт презема различни проекти за севкупен развој на нивните членови.

Во 2019 година, Ротаракт преминала од програма на Ротари Интернационал во вид на членство на Ротари Интернационал, издигнувајќи го својот статус сличен на ротари клубовите. Од 1 јули 2020 година, клубовите на Ротаракт можат да постојат самостојно, или можат да бидат спонзорирани од клубови Ротари и / или Ротаракт. Ова ги прави вистински „партнери во службата“ и клучни членови на семејството на Ротари.[5] Клубот на Ротаракт може, но не е потребно, да воспостави горни старосни ограничувања, под услов клубот (во согласност со неговите подзаконски акти) да добие согласност од неговите членови и спонзори (доколку е спонзориран).

Мултидистриктна комуникација и МДИО[уреди | уреди извор]

Ротаракт мултидистриктни информативни организации (МДИО) функционираат како регионални ресурсни центри за Ротарактори. Тие се состојат од клубови Ротаракт во два или повеќе области, во рамките на една земја или низ повеќе земји. МДИО се формираат за да шират информации и да ја олеснат комуникацијата меѓу клубовите на Ротаракт во областите учеснички.

Rotaract MDIO се одлични начини за комуникација за ажурирањата и развој на програмите, за локални и меѓународни вести и за различни видови за настани. Тие исто така го олеснуваат обединувањето на Ротаракторите од различни клубови и области во одреден регион.

МДИО нудат информации во форма на публикации, мрежни услуги и директни врски со вработените во Ротари Интернешнл (РИ). Светскиот директориум за Ротаракт има информации за специфични имиња, области и контакти.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Rotaract Clubs“. Rotary international. Посетено на 12 ноември 2020.
  2. „Rotaract History“. Rotary Global History Fellowship. Архивирано од изворникот на 2017-02-07. Посетено на 12 ноември 2020.
  3. „Rotaract Clubs Worldwide“. Rotary international. Посетено на 12 ноември 2020.
  4. Rotary international, 41.040. Rotaract. „Rotary Code of Policies“.
  5. „Recent Rotaract policy updates“. My Rotary. Rotary International. November 2019. Посетено на 12 ноември 2020.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]