Ротари клуб

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мапа на свет со држави во кои постојат активни Ротари клубови

Ротари (англиски: Rotary International) е здружение основано најнапред во Чикаго во 1905 година, а потоа и во многу други градови во Новиот и во Стариот Свет, како здружение на деловните и професионалните луѓе во некој град или во некоја област, од кои секој претставува посебна професија; се избираат со ротација, т.е., последователно или наизменично (оттаму настанало името) и се состануваат да расправаат за трговијата и за работењето во градот и да помагаат за нивно општо подобрување; со своите врски тајно може да влијаат врз јавниот живот.

Денес има околу 32000 ротари клубови во околу 200 држави.