Рајнаувен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Замокот Рајнаувен да се види од Кроме Рајн.
Општина Рајнаувен се состои од Нов - и Стар-Амелисверд (црвена и портокалова), и оригинални heerlijkheid Рајнаувен (жолт). Прикажана овде на мапа на општината Буник во 1868.[1]

Рајнаувен е замок и поранешна општина во холандската провинција Утрехт. Се наоѓала северозападно од селото Буник. Општината постоела од 1818 до 1857 година, кога била споена со Буник.[2] Се состоела од поранешните Амелисвеерд и Рајанаувен.[3] Околу 1850 година имала 50 жители.

Името најверојатно потекнува од Рајнаувен Ауен, стар збор за влажни ливади по Рајна. На имот е веројатно од 13 век. На првото спомнување на манор Рајнаувен датира 1212. Куќата беше во првата половина на 14-тиот век тоа му припаѓа на родот на Лиштернберг. Ова семејство е еден од најмоќните семејствата на Утрехт и имаше, исто така, Лиштернберг Куќа, која се наоѓа во место сега дел на градот сала во Утрехт. Рајнаувен беше официјално признати во 1536 како manor. По бракот на Џон IV на Lichtenberg Aleid Renesse дојде од farmhouse во рацете на семејството Ван Zeeland Renesse. Во 1449, браќата Ќе и Џон Renesse Рудолф по победата на Длабока Холт Zweder забранил Culemborg, и во 1450 куќата била на оган Рајнаувен овластена од градот Утрехт. По куќата има разменуваат сопственици на неколку пати. На последниот приватен сопственик на куќата било семејство Рајнаувен Стрик ван Линсхотен купена во 1773 година. Во 1919 година имотот бил купен од страна на градот Утрехт. Тогаш сопственикот, Довагер Стрик ван Линсхотен требал да остане таму до крајот на нејзиниот живот. На 1 април 1933 година била под закуп на хостел Рајнаувен Фондацијата, кој го даде на изградба на сегашната дестинација.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ј. Kuyper, J. Kuyper, Gemeente Atlas van Nederland, 1865-1870, „Bunnik“.
  2. Ad van der Meer and Onno Boonstra, "Repertorium van Nederlandse gemeenten", KNAW, 2006. [1]
  3. Шаблон:VanderAa-AW