Разговор:Свети Кирил и Методиј

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.

Коментар[уреди извор]

Не можам да бидам рамнодушна на оваа лага која денес ја прочитав. Додека едни ги прават словенските просветители Кирил и Методиј Грци други пак ги прават Бугари. Па тоа е срамота! До пред малку им верував на податоците од оваа страна ама од денес не. Па ова го читаат ученици кои ги ставаме во една голема дилема кои се всушност Кирил и Методиј и чии се. Па се разбира, драги ученици, знаете дека се родени во Солун во девети век, кога Солун беше под Византиска Империја, а одкако ја напишале првата словенска азбука наменета за Моравската мисија ги превеле првите црковни книги на словенскиот јазик кој тие добро го владееле, а тоа е говорот на македонските Словени кои живееле во околината на градот Солун.Значи тоа не бил ниту бугарски ниту грчки, туку македонски од каде се и корените на нашиот јазик-македонскиот.

Спојување[уреди извор]

Покрај оваа статија има и статија Кирил и Методиј. Треба да се спојат овие статии, т.е. ако има некои нови сознанија во оваа статија да се префрлат во таа статија, а оваа статија да пренасочува кон таа статија (Zdravko 14:21, 21 ноември 2006 (UTC))

За статијава[уреди извор]

Статијава е напишана неприкладно и во аорист, т.е. засведочено, што не е ниту возможно нити пак е енциклопедиски. И кој имал храброст да ги нарече Солунските браќа - Македонци?! --Фичо 14:47, 17 октомври 2007 (UTC)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

 • цитирана веб страница наместо cite web, назив на шаблон на македонски јазик.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 01:21, 28 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

 • ПојВрска наместо dablink, вики клучни зборови на македонски.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 13:23, 10 август 2010 (CEST), управуван од Brest.

Тhe brothers are not Macedonian[уреди извор]

I don't know where exactly this information was found (it says Britannica but I seriously doubt it). They are not Bulgarians either (if someone here says that they are). Don't turn Wikipedia into political propaganda of the current ruling political party in the Republic of Macedonia. Wikipedia is all about neutrality. If one doesn't know which nationality they were, simply don't write anything! 78.53.217.12 (разговор) 21:50, 9 јуни 77.29.93.97 (разговор) 21:07, 22 мај 2015 (CEST)     SHUT   MY    DICK   ALL   OF    YOU
                 ;) 77.29.93.97 (разговор) 21:05, 22 мај 2015 (CEST)

Язък[уреди извор]

От таа статия нищо не станува. Скрап! Jingiby (разговор) 14:20, 30 мај 2014 (CEST)

Вандализам[уреди извор]

Голем вандализам во английската Википедиjа. Двайца грци го обожаваат и бришат седумнаесет извори кои го поддржуваат словенскиот прозиход на браќата. Видите што станува таму.Judist (разговор) 15:10, 27 ноември 2015 (CET)