Разговор:Крсте Петков Мисирков

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Cscr-featured.svg Оваа статија е избрана статија на Википедија на македонски јазик. Таа ги задоволува соодветните критериуми и со согласност од вики-заедницата беше избрана за една од најдобрите статии на Википедија на македонски јазик. Доколку сакате нешто да дополните или промените во истата, слободно направете го тоа!
P literature grey.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Книжевност, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за книжевноста. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектниот тим.


WikiProject Macedonia Logo mk.svg Оваа статија е дел од ВикиПроект Македонија, чии цели се создавање стандардизиран, информативен и лесен за користење извор за Македонија. Ако сакате да земете учествувате во овој проект, ве молиме посетете ја страната на проектот, каде можете да се приклучите на проектната екипа.


Крсте Пеков Мисирков[уреди извор]

Крсте Петков Мисирков е значајниот македонски писател. Тој има написано многу книги. Најпозната книга е " За македонцките работи". Ве сака Крсте Петков Мисирков .

статии[уреди извор]

неколку зборови за македонскиот јазик.

Цензурирането на Мисирков е свинщина[уреди извор]

Цензурирането на Мисирков тука е македонистка свинщина. Во писмата на Мисирков до министерот за надворешни работи на Русија, се апелира „македонските Бугари“ да се оттргнат од јаремот на Србите - „шумадински свињари“, а поентира со тоа дека „никогаш нема да престанеме да се чувствуваме Македонци или што е едно те исто – македонски Бугари“. Jingiby (разговор) 13:19, 8 февруари 2015 (CET)

Во оваа насока се движи и ставот на познатиот хрватски историчар Иво Банац. Тој во интервју на новинарот Васко Ефтов му рече дека за суштествување на македонска нација може да се зборува од втората половина на 20 век, а зачетоци на македонска етноидентификација се појавуваат кај одредени интелектуалци во 20-тите и 30-тите на тоа столетие. Со диплома и магистратура на Стенфорд универзитетот, со статус на сегашен професор на реномираниот Јел универзитет, Иво Банац и неговите ставови имаат тежина. Интересното е тоа што Банац беше претставен од Ефтов како “најголем познавач на балканската историја”. Според Банац: "Од една страна, [Мисирков] имал пан-бугарски патриотизам, кој се базираал главно на сродност на јазикот и неговите пан-бугарски позиции, што ги користел, згора на тоа фронтално, против Србите (и пред нив Грците). Од друга страна, кога станува збор за национална и културна диференцијација во рамките на големата Бугарска заединица, неговиот став мора да се разбира повеќе во една Филолошка, а не во етничка смисла, ваков бил неговиот македонски патриотизам и неговите македонски позиции." 78.159.147.70 (разговор) 15:52, 8 февруари 2015 (CET)
Самиот Мисирков дал објаснување зошто ја напишал таа фамозна книга „За македонцките работи“ и се одрекол од тоа што го пишувал таму. Пропагандистите во Македонија сакаат од таа книга да направат „Библија“, ама господа, со тоа само тонете во калта. Не само Мисирков, туку сите останати македонски преродбеници и револуционери се декларирале како македонски Бугари. Дали тоа му се допаѓа некому или не, тоа е непроменлив факт. Jingiby (разговор) 17:14, 8 февруари 2015 (CET)