Разговор:ВМРО (појаснување)

Содржината на страницата не е поддржана на други јазици.
Од Википедија — слободната енциклопедија

Треба да се додаде и „михајловистичката ВМРО“. Поречанец

ВМРО-МНМ[уреди извор]

Дали треба да стои ова како партија? Колку што сум запознаен, освен спам по форуми и мејлови, ваква пријавена партија нема. Повеќе ми личи на измислена личност од вистински партија. --Милош (разговор) 08:45, 9 ноември 2009 (UTC)

С Т о и ; _____________________________ Историски организации  ВМОРО - македонска национално-ослободителна организација од времето на Отоманското ропство.  ВМРО (Автономистичка) - национално-ослободителна организација помеѓу двете светски војни.  ВМРО (Обединета) - македонска политичка организација помеѓу двете светски војни. [уреди] Современи политички партии .......................................... Политички партии со предзнакот ТМОРО  ТМОРО-ВЕП - современа македонска политичка партија, лидер Страшо Ангеловски  ТМРО - современа македонска политичка партија, лидер Ванчо Шехтански


До каде оди теснопартиската заблуденост,на сметка на вистината и објективноста во пласирањетона историски информации, на општата ВИКИ енциклопедија? Каква врска имаат современите политички парии со ТМОРО-ВЕП и ТМРО, кога во поднасловот Историски организации не сакате да постои и организација што го носела името ТМОРО,а прејудицирате дека сите современи пол.партии асоцираат на историските организации.; ВМОРО, ВМРО (автономистичка) или ВМРО (обединета),/ која всушност и нее формирана, направен е само обид за обединување,но договорот Александров го раскинал-не го признавал/,. Вистината е дека; Првото име на МРО ( Македонска револуционерна организација-како општо име ,) ги имала следните имиња; според првиот Устав на организацијата-Бугарско македонско-одрински револуционерни комитети од основање до неговата промена 1896 год, со новиот устав во Тајна македонско-одринска револуционерна организација,што го имала се до 1905 година кога со новиот устав од Рилскиот конгрес е именувана Внатрешна македонско –одринска револуционерна организација (ВМОРО) се до нејзиното непостоење -дезорганизирање како организација.. Тоа се вистини што несмеaт да се изоставаат кога станува збор за МРО. Затоа историска организација е ;

Треба да стои;

Историски организации

₴ Македонска револуционерна организација (МРО)--во време на Отоманското ропство и делувала под следните имиња;

₴ угарско македонск0-одрински револуционерни комитети (БМОРК) /1894-96 год./ ₴ Тајна македонско-одринска револуционерна организација (ТМОРО)/, /1896-1905 год./ ₴ Внатрешна македонско-одринска револуционерна организација (ВМОРО), /1905 до расформирање. И организациите; ₴ ВМРО(автономистичка)-национално ослободителна организација помеѓу двете светски војни ₴ ВМРО (обединета)- македонска политичка организација помеѓу двете светски војни

Немаше ништо што нее потребно,затоа што имаш наведено политички партии со ТМОРО и ТМРО. А во историски организации беше додеадена само организацијата под името ТМОРО.Зошто толку пречи тоа име за најдолгиот и најбурниот период од постоењето на Организацијата ?- не ми е јасно,не можам да сватам . --Ucitelot (разговор) 15:22, 6 април 2010 (UTC)

Прашање до уредувачот.[уреди извор]

Каква врска за појаснување има ВМРО со современите партии со предзнакот ТМОРО и ТМРО, што се ставени во оваа статија, а неможе тука да строи името на организацијата што го носела долг периот ТМОРО?

Во право сте, ќе ги отстранам. Поздрав--Никола Стоіаноски 16:15, 6 април 2010 (UTC)