Разговор:Античка Македонија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето


Античка Македонија и Пиринска Македонија[уреди извор]

Пиринска Македонија не е на територијата на Античка Македонија. Ова е термин коjшто означува конкретна територија, коjа е на првата мапа. Молам без вандализми. Инаку требе и Персиjа да jа пишуваме во Античка Македониjа и Египет и таку натаму. --Стан 16:42, 12 август 2008 (UTC)

  • 9 from 10 serious historican theories say that ancient Macedonians were greek tribes, simmilar to Epirotes, than north greek tribes. Ancient MAcedonians were Greeks, spoke in ancient greek dialect, we found a lot of texts! In mytology Deukalion had brother, Makedon and Deukalion´s son Hellen is father of Greeks (Hellenes). Deukalion was uncle of Makedon and Hellen was his cousin. Just one pseudorepublic of eurooe, formed yugoslavic repupublic of Macedonia dont accept it!! Nothing with Greeks, coz FYROM is psudo ethnic country neobulgarians! Ancient MAcedonia wernt in FYROM teritory! MODERN greeks are from ancient Macedonians not u SLAVS!!! --Αύγουστος 20:50, 14 август 2008 (UTC)
Did you even read the heading and the things that I wrote in this section? :) --Стан 21:00, 14 август 2008 (UTC)
  • What u wrote? In your language? I dont understand all Pirinska Makedonia ne je na teritoria na Anticka Macedonia? Do u think this?--Αύγουστος 21:08, 14 август 2008 (UTC)
ξέρουμε ότι καταλαβαίνετε, έτσι τι. Έχετε τη μακεδονική κληρονομιά, μεγάλη υπόθεση. Go away now. Go sleep.--Raso mk 21:22, 14 август 2008 (UTC)
AVG you are lost in space!--MacedonianBoy 23:40, 14 август 2008 (UTC)
Hahaha. Wikipedia is full of lulz. Common guys, stop trolling talk pages. Brainmachinewtf? 23:45, 14 август 2008 (UTC)
Can someone block him, please? --MacedonianBoy 23:47, 14 август 2008 (UTC)
Augustos, please be polite and don't comment out of section's subject. I am Greek myself but I can not tolerate such stupidness from your part.--94.69.121.10 (разговор) 09:18, 20 ноември 2012 (CET)

brest-bot проверка на правопис[уреди извор]

  • Промена на зборови од типот сеуште во сѐ уште , одделни зборови сѐ, уште, е акцентирано.
  • мај име на месец со кое не почнува реченица, со мала буква.

Ако имате забележано други синтаксни грешки кои многукратно се повторуваат низ страниците, можете да побарате истите со помош на ботот да се исправат.--Brest-bot (разговор) 08:43, 25 јули 2009 (UTC), управуван од Brest.

фашизоидно однесување[уреди извор]

Етногенезата на секој народ е многу сложен процес за да може да се објасни во неколку реченици. Она што мора јасно да се каже е методолошкиот пристап во изучувањето на ова прашање. Имено, во минатиот систем се негираше дека има некаква врска меѓу античките и денешните Македонци додека пак сега, поради конјуктурност, се оди во друга крајност и се става знак на еднаквост меѓу нив. Се разбира дека ни едното ни другото не е точно затоа што нема чисти народи. Затоа што народите се создаваат со мешање и испреплетување на повеќе компоненти што се претопуваат. Затоа, тие компоненти не може да се бараат нити да се идентификуваат со нивниот првобитен лик зошто не се повеќе тоа што биле туку се преобразиле во нешто друго и поинакво. За да му биде јасно секому, тоа е исто како да се обидете да ја одделите жолчката од белката, откако ќе направите кајгана!. Тие што се обидуваат да го прават тоа, а за жал меѓу нив има и професионалци, покажуваат елементарно непознавање на процесот на етногенезата. Одговорот на тоа кој се живеел во Македонија зависи од периодот: сигурно дека жителите во старото камено време не се истите со оние во античкиот период и од средновековието, а уште помалку со оние од последниве векови и поврзувањето на палеолитските луѓе со денешниве не само што е смешно и нарцисоидно (ние сме стари, односно најстари) туку е и опасно, зашто води кон фашизоидно однесување.


Нема наука кога има “интелектуална проституција”--Еден Македонец 04:15, 24 март 2010 (UTC)

Дали може да се утврди потеклото на еден народ и ако може, како се прави тоа?[уреди извор]

Се разбира дека може. Тоа се прави со интердисциплинарни истражувања засновани врз строги научни методи, а не од новокомпонирани историчари и лаици по мас-медиуми, како што се прави тоа кај нас! А уште поважно е тоа да биде без диктат од политиката, што е многу тешко да се избегне во општества какво што е нашево. Политичкиот диктат не мора да биде директно упатен до научниците, многу често политичарите креираат клима која што ги насочува изучувањата или, пак, наметнува теми кои од научна гледна точка не се толку важни, но затоа им се важни на политичарите, првенствено заради останување на власт. За жал, кај нас не само што нема доволен број стручњаци за ова прашање (за историја, епиграфика, ономастика, етнологија, археологија, антропологија и др., дури има и непокриени научни области, како што се палеографија, сфрагистика, хералдика, нумизматика и др.), туку нема никакви услови за работа. И кога една тема е конјуктурна и исполитизирана, како оваа со потеклото, со неа почнуваат да се “занимаваат“ квазинаучниците наместо квалитетно образован кадар.


Propaganda - the Hellenistic Period has been renamed in the semi-protected article of Ancient Macedonia- Page needs clean up[уреди извор]

In the article about Ancient Macedonia which is a protected article (due to vandalism), anything seems OK in most language versions of it, except one. The article in all the language versions (including English, French, Spanish, etc) is OK, except the same article in Macedonian version, which has some propagandist political influence, and has several of its terms/words renamed, and are very inaccurate and its use goes against the policy of Wikipedia (NPOV). I have spotted the word Hellenistic in the Macedonian Language's version of the above article has been renamed into Macedonistic (македонскиот), which is inaccurate and must be addressed as soon as possible. I call for the replacement of the word Macedonistic, so it can be historically accurate and neutral and obey to the Wikipedia's rules. The article of Ancient Macedonia (in English Language) has the correct term Hellenistic while the same article in the Macedonian language has the Hellenistic period renamed into Macedonistic, which is against NPOV. By comparing the 2 versions, I have noticed that while the English version (and of other languages as well) of the article uses the historical term Hellenistic to describe the period the kingdom of Macedonia expanded, the Macedonian version of the same article breaks the laws by using the political propagandistic term македонскиот (English: Macedonistic) and I call the editors to fix it. It must be removed or at least replaced with the word Хеленистичкиот (English: Hellenistic).

In case none knows, the term Macedonistic is political word, and has been introduced in the early 90's (1991-1995), due to the political dispute between Greece and Republic of Macedonia over the historical heritage of the ancient Greek Kingdom of Macedonia, which led both sides to a nationalistic fever. During the dispute, the government in Republic of Macedonia suggested the replacement of the term Hellenistic with the newly-founded term Macedonistic to describe a period internationally known as Hellenistic, due to their nationalistic delirium for political purposes in the controversy against Greece. The term Hellenistic was replaced by the term Macedonistic so to claim the historical period for their own, mainly for political purposes.

I call Wikipedia to be neutral towards politics and only show the truth about Macedonia in ALL the languages. The editors to remove any possible political terms used in the Macedonian-Language version of the article Ancient Macedonia and remove the the propagandistic word "Macedonistic" and replace them with historically-correct words. To note that the article about Ancient Macedonia in all the other languages are ok, and use the internationally recognized term Hellenistic, which has different meaning than the term Macedonistic. To note that the European Union and the United Nations already suggested Republic of Macedonia to correct their school books and use the right term regarding the Hellenistic Period. --SilentResident (разговор) 14:29, 21 јануари 2011 (CET)