Радоста на Сатаната

Од Википедија — слободната енциклопедија
Еден од најчестите симболи на „Радоста на сатаната“

Радоста на сатаната (JoS) [1] е веб-страница и западна езотерична окултна организација основана во 2002 година од Максин Дитрих (Андреа Максин-Дитрих).[2] Радоста на Сатаната се залага за „духовен сатанизам“ или „теистички сатанизам“, идеологија која претставува уникатна синтеза на теистички сатанизам, нацизам, гностички паганство, западен езотеризам, теории на заговор за НЛО и верувања слични на оние популаризирани од Захарија Сичин и Дејвид Ајк[3]

Верувања[уреди | уреди извор]

Членовите веруваат дека Сатаната е „вистинскиот татко и творец Бог на човештвото“, чија желба била неговите креации и човештвото да се воздигнат преку знаење и разбирање.[4] Тие веруваат дека јудео-христијанскиот бог, а исто така и исламскиот, е всушност злиот непријател на човештвото што соработува со Евреите .

Активност[уреди | уреди извор]

На територијата на поранешна Југославија, Радоста на Сатаната со години дејствуваше под различни имиња, како „Храм на гордоста“ [5] и „Црни пламен“.[6]

  1. Petersen, Jasper (2011). Between Darwin and the Devil: Modern Satanism as Discourse, Milieu, and Self. Norwegian University of Science and Technology. стр. 218–219, 144–146.
  2. Asprem, Granhom, Egil, Kennet (142, 144—146). Contemporary Esotericism. Routledge. ISBN 978-1908049322. Проверете ги датумските вредности во: |year= (help)
  3. „Joy of Satan“.
  4. McBride, Jaemes (2013). The Divine Province: Birthing New Earth. стр. 84.
  5. „Sotonistička svećenica: u sotonizmu je sve besplatno – znanje, savjet, pomoć…“.
  6. „SATANISTIČKA SEKTA AKTIVNA U SRBIJI: "Hrišćani, zavetujte se SATANI"! (VIDEO)“.