Радикален феминизам

Од Википедија — слободната енциклопедија

Радикалниот феминизам е перспектива во рамките на феминизмот, која се фокусира на хипотезата за патријархатот како систем на моќ, кој го организира општеството во комплекс на односи врз основа на машката надмоќ над жените.[1] Радикалниот феминизам има за цел да го собори патријархатот со соборување на половите стереотипи и улоги, и повикува на радикални преуредувања на општеството.[1] Радикалните феминистки го лоцираат коренот на угнетувањето на жените во патријархалните родови односи, а не правните системи (како во либералниот феминизам) или класниот конфликт (како во социјалистичкиот и марксистичкиот феминизам).

Теорија и идеологија[уреди | уреди извор]

Причината зошто оваа група ја добива "радикален" етикетата е бидејќи тие го виделе угнетувањето на жените како најосновната форма на угнетување, онаа што сече преку границите на расата, културата и економската класа.[2]

Според нивната теорија, како резултат на патријархатот жените се сметаат за "Другото" во однос на машката норма и како такви се систематски обесправени и маргинализирани. Тие тврдат дека мажите како класа бенефицираат од угнетувањето на жените.

Радикалниот феминизам ги гледа половите односи и сексизмот како директен резултат на патријархатот и андроцентричното општество. Го гледа патријархатот како поделба на правата, привилегиите и моќта пред сè врз основа на полот, и како резултат - ги угнетува жените и привилегира на мажите.[3] Оди подалеку од критики на правните системи, и ја критикува целокупната култура. Се противи на постоечката политичка и општествена организација во целина, бидејќи таа е инхерентно врзана за патријархатот. Така, радикалните феминистки имаат тенденција да бидат скептични за политичка акција во рамките на сегашниот систем, и наместо тоа, имаат тенденција да се фокусираат на промената на културата која е под влијание на патријархатот и придружните хиерархиски структури.[3]

Радикалниот феминизам е околу долго време, но навистина почна да се развива во својата сегашна форма за време на вториот бран на феминизам, во форма која феминистички започна да го истражува начинот на кој сексизмот влијае и е под влијание од страна на други форми на антагонизми и угнетувања, како што се класата и расата.

Елен Вилис, соосновачот на Redstockings, во 1984 година напиша дека благодарение на радикалниот феминизам "сексуалната политика била призната како јавен проблем", "создаде речник... со кој вториот бран на феминизмот влезе во популарната култура", "предизвика повеќе барања за легализирање на абортусот", "биле првите кои побарале целосна еднаквост во т.н. приватна сфера" ("домашна работа и грижа за децата... емоционални и сексуални потреби"), и "создаде атмосфера на итност" која речиси доведе до усвојувањето на амандманот за еднакви права.[4] Влијанието на радикалниот феминизам може да се забележи и во поставувањето на овие прашања од страна на феминистичката група Национална Организација за Жени (NOW), која претходно била фокусирана речиси целосно на економски прашања.[5]

Го обезбедува бедемот на теоретската мисла во феминизмот и е важна основа за остатокот од феминистичките видови. Гледан од многу како "непожелен" елемент на феминизмот, радикалниот феминизам е всушност почва за многу од идеите кои произлегуваат од феминизмот; идеи кои се обликувани и тресени на различни начини од страна на другите (но не сите) гранки на феминизмот.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Willis, p. 117.
  2. 2,0 2,1 „Kinds of Feminism“.
  3. 3,0 3,1 Jone Johnson Lewis. „What Is Radical Feminism?“.
  4. Willis, p. 118.
  5. Willis, p. 138.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]