Пулт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пулт во Баварскиот парламент

Пулт[1][2] — маса со коса површина или еден вид додаток за таква маса, која главно се користи за читање и пишување.

Потекло[уреди | уреди извор]

Зборот доаѓа од латински: pulpitum што значи „рамка од табла“.[3]

Опис[уреди | уреди извор]

Пултот е во употреба за литургиски цели уште од раниот среден век. Во црквите се користи пред хорските тезги и на местата на свештенството или на креденцата за полагање на литургиските книги, особено на мисалот, а најчесто се поврзувал со седиштата (хорска говорница). Честопати служи и како молитвено столче на кое верниците клекнуваат да се молат. Предавањето е познато и како пренослив уред за проповедање на Евангелието во литургијата . Овие преносливи клупи најчесто биле направени од дрво (во готскиот период со богати резби), поретко од бронза и мермер.

Посебна форма на бирото е таканареченото биро од орел . Тоа е говорница во форма на орел, симболот на Јован Евангелист. Раширените крилја на орелот ја носат книгата. Тие биле вообичаени во романескниот и готскиот период. Тие можат да се најдат на проповедниците во Италија за време на романескниот период, како самостоен мебел направен од месинг во Рајнската област и Холандија до крајот на готскиот период.

Во секуларна употреба, говорницата обично служи како биро, пред која се работи седејќи (говорница на маса) или стоејќи (стоечка говорница). Чаша вода често е достапна за говорникот на говорницата. Денес тие обично се опремени со микрофони. Многу бироа се прилагодливи и по висина.

Различни дисплеи и прекинувачи се наредени на малку наведнат контролен панел . Се користи за контрола на техничка инсталација, на пример атомска централа.

Наводи[уреди | уреди извор]