Пулејкава пеперуга

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Hamearis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Пулејкава пеперуга
Duke of Burgundy (Hamearis lucina) male.jpg
Мажјак
Мажјак
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Hamearis
Вид: Пулејкава пеперуга
Биномен назив
Hamearis lucina
(Linnaeus, 1758)
Синоними

Genus:

  • Nemeobius Stephens, 1827

Species:

  • Papilio lucina, Linnaeus, 1758

Пулејковата пеперуга (Hamearis lucina) е пеперутка од видот на пегави пеперутки. Оваа пеперутка е единствената која го сочинува овој вид на пеперутки. Пеперугата живее и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Крилјата кај мажјаците имаат распон на крилјата од 29 до 31 мм, а кај женките од 31 до 34 мм.[1] Основната боја на горната страна на крилјата е темнокафена, а со истата боја е и телото и антените. Како што посочува и самото име на видот на пеперутките, горната страна на крилјата е исшарана со пеги (дамки) во жолта боја. Самите краеви на крилјата се во бела боја.[2]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Овој вид на пеперутки живее во западниот дел на Евроазија, поточно од Шпанија и Велика Британија па сè до Балканот.[1] Пеперугата сака тревни површини покрај варовници и шуми.

Однесување[уреди | уреди извор]

Возрасните единки покажуваат различно однесување кај мажјаците и женките. Мажјаците се територијални, покажуваат одбрамбено однесување на мали заштитени простори. Помеѓу мажјаците може да се забележат и борби во лет. Женките се помалку „истакнати“, но често летаат поминувајќи до 250 метри.[1][2]

Растенија[уреди | уреди извор]

Во Велика Британија[1][2] пеперутката живее на растенијата Primula veris, Primula vulgaris, Primula veris, а во светот и на[3][4] Primula elatior.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 M. Oates; A. M. Emmet (1990). „Hamearis lucina (Linnaeus)“. Во A. M. Emmet; J. Heath; J. H. Heath (уред.). The Butterflies of Great Britain and Ireland. Vol. 7 Part 1 (Hesperiidae to Nymphalidae). Colchester, UK: Harley Books. стр. 177–179. ISBN 0-946589-37-2.
  2. 2,0 2,1 2,2 Tomlinson, D.; Still, R. (2002). „Britain's Butterflies“. WildGuides, Old Basing, UK. pp. 94–95. Наводот journal бара |journal= (help)
  3. Koch, Manfred; Heinicke, Wolfgang (1991). Wir bestimmen. Schmetterlinge. Tagfalter, Eulen, Schwärmer, Spinner, Spanner. Neumann Verlag Radebeul. ISBN 3-7402-0092-8.
  4. Tolman, Tom; Lewington, Richard (1998). Die Tagfalter Europas und Nordwestafrikas [The Butterflies of Europe and North-west Africa] (германски). Stuttgart: Franckh-Kosmos Verlags-GmbH & Co. ISBN 3-440-07573-7.