Проникливост

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Проникливост — способност или дејство на предвидување што ќе се случи или што е потребно во иднина. Истражувањата покажуваат дека голем дел од секојдневните мисли на луѓето е насочена кон потенцијалните идни настани. Поради ова и нејзината улога во човечката контрола на планетата, природата или еволуцијата на предвидувањето е важна тема во психологијата.[1] Неодамнешните невронаучни, развојни и когнитивни студии идентификуваат многу сличности со човечката способност да се потсетат на минатите епизоди. Списанието за наука избра нови докази за ваквите сличности како едно од првите десет научни достигнувања во 2007 година. Сепак, постојат фундаментални разлики помеѓу ментално патување низ времето во иднината- односно, проникливоста наспроти менталното патување нис времето во минатото- (односно, епизодната меморија). Проникливоста е класификацирана како однесување- (тајно и /или отворено) во управувањето (менаџментот), преглед, анализа и синтеза на минатите дефиниции и примени на концептор на предвидување во општа дефиниција, со цел да се направи концептор мерлив.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Suddendorf & Corballis (2007). „The evolution of foresight: What is mental time travel and is it uniquely human“. Behavioral and Brain Sciences. 30: 299-313.