Провитамин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Со поимот провитамин се означува неактивната форма на еден витамин. Во неактивна форма, како провитамин, витаминот не може да дејствува во организмот и да ги покаже своите ефекти. Затоа, пред да биде внесен тој треба да се претвори во активна форма (витамин). На пример, провитаминот D се претвора во витамин D под дејство на ултравиолетово зрачење.