Предлошка:Пред

Од Википедија — слободната енциклопедија

пред 0 секунди

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

Предлошката „Пред“ пресметува колку време изминало од зададениот временски белег (timestmap). Исходот ќе биде сличен на долунаведените примери. Предлошкава не треба да се користи со „subst“ освен ако не сакате временскиот белег да се менува со превчитување на страницата.

Поради работењето на механизмите за скришно помнење (caching) на Википедија, веројатно треба да ја исчистете (превчитате) страницата за да ја подновите динамичката вредност.

Употреба[уреди извор]

 • {{Пред|временски белег}}

Временскиот белег може да се изрази во било кој читлив формат, но за да одбегнете нејасностии и пропусти, се претпочита еден од долунаведените стилови.

 • magnitude - може за да користи извесна јасно зададена единица. Допуштени вредности се: секунди, минути, часа, дена, недели, месеци и години.
 • min_magnitude - може да се намести за извесна единица или поголеми единици. Допуштени вредности се: секунди, минути, часа, дена, месеци и години.
 • ago може да се намести за да прикажува друг збор наместо зададениот „пред“.

Примери[уреди извор]

 • {{Пред| -83 minutes}}пред 83 минути
 • {{Пред| -334 minutes}}пред 5 часа
 • {{Пред|{{REVISIONTIMESTAMP}}}}пред 10 години
 • {{Пред| Jan 21, 2001 3:45 PM}}пред 22 години
 • {{Пред| Nov 6 2008}}пред 15 години
 • {{Пред| Nov 6 2008|magnitude=недели}}пред 785 недели
 • {{Пред| Nov 6 2008|min_magnitude=дена}}пред 15 години
 • {{Пред| Nov 6 2008|min_magnitude=години}}пред 15 години
 • {{Пред| Nov 6 2008|ago=со истекот на}}со истекот на 15 години

Поврзано[уреди извор]