Предлошка:МЕС

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошката МЕС служи за наедување на Кѫнчовъ, Василъ. Македония. Етнография и статистика. София, Българското книжовно дружество, 1900. со врски кон семрежното издание на книгата на promacedonia.org

Употреба[уреди извор]

Предлошката поддржува два параметра:

 • прв параметар: страница
 • При укажана единечна страница, без вториот параметар, ќе се создаде автоматска врска кон соодветната страница. Имајте предвид дека семрежниот примерок е срочен по глави и оддели, па така една страница од книгата може да биде поделена на неколку семрежни страници. Ако наведувате една од таквите, пожелно е да го употребите и вториот параметар.
 • При укажување на повеќе од една страница (или опсег на страници), ќе се создаде автоматска кон првата од нив. Имајте го на ум гореспоменатото.
 • втори параметар: индекс, глава или хиперврска
 • Предлошката автоматски ќе го распознае видот на внесениот параметар.
 • Индексите се потвртаните делови на адресата:
 • http://www.promacedonia.org/vk/vk_1_b3.htm
 • http://www.promacedonia.org/vk/vk_2.htm
 • http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_37.htm
 • http://www.promacedonia.org/vk/vk_popr.htm
 • Главата е врховен оддел на делото, како на пр. „Негри“ тук. Копирањето треба да биде дословно, со точките тука и излишните опсези тука. Броевите пред името не треба да се копираат.
 • Хиперврските можат да бидат кон произволна адреса, но треба да почнуваат со http или https.

Белешки[уреди извор]

 • Предлошката засега не го проверува соодветството меѓу глава/оддел и страница. Бидете внимателни.
 • Иако се наведува изворното издание од 1900 година, прикажаниот ISBN е од фототипното издание од 1996 година.

Примери[уреди извор]

Само страница.[1][уреди извор]

Само страница.<ref>{{МЕС|246}}</ref>

Страница и индекс.[2][уреди извор]

Страница и индекс.<ref>{{МЕС|246|2_37}}</ref>

Страница и глава.[3][уреди извор]

Страница и глава.<ref>{{МЕС|246|Прилѣпска Каза}}</ref>

Страница и врска.[4][уреди извор]

Страница и врска.<ref>{{МЕС|246|http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_37.htm}}</ref>

Повеќе страници.[5][уреди извор]

Повече страници.<ref>{{МЕС|246, 248}}</ref>

Опсег од страници.[6][уреди извор]

Опег от страници.<ref>{{МЕС|246–248}}</ref>

Повеќе страници со укажан индекс.[7][уреди извор]

Повеќе страници со укажан индекс.<ref>{{МЕС|246, 248|2_37}}</ref>

Само индекс, првиот параметар е празен.[8][уреди извор]

Само индекс, првиот параметар е празен.<ref>{{МЕС||2_37}}</ref>

Погрешна глава.[9][уреди извор]

Погрешна глава.<ref>{{МЕС|246|Прилепска Каза}}</ref>

Без параметри.[10][уреди извор]

Без параметри.<ref>{{МЕС}}</ref>

Наводи[уреди извор]

 1. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. стр. 246. ISBN 954430424X.
 2. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. стр. 246. ISBN 954430424X.
 3. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. стр. 246. ISBN 954430424X.
 4. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. стр. 246. ISBN 954430424X.
 5. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. стр. 246, 248. ISBN 954430424X.
 6. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. стр. 246–248. ISBN 954430424X.
 7. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. стр. 246, 248. ISBN 954430424X.
 8. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. ISBN 954430424X.
 9. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Непостоечка глава: проверете како точно се пишува! Македония. Етнография и статистика Проверете ја вредноста |url= (help). София: Българското книжовно дружество. стр. 246. ISBN 954430424X.
 10. Кѫнчовъ, Василъ (1900). Македония. Етнография и статистика. София: Българското книжовно дружество. ISBN 954430424X.