Предлошка:Инфокутија за телевизиска емисија

Од Википедија — слободната енциклопедија
"{{{Title}}}"
{{{Series}}} епизода
† {{{Image}}}
Episode no. Series † {{{Series no}}}
Season † {{{Season}}}
Episode –
Сценарист † {{{Writer}}}
Режисер † {{{Director}}}
Продуцент † {{{Producer}}}
Featured music † {{{Music}}}
Photographed by † {{{Photographer}}}
Edited by † {{{Editor}}}
Production no. † {{{Production}}}
Original airdate † {{{Airdate}}}
Guest stars

† {{{guests}}}

Episode chronology
← Previous Next →
† {{{Episode list}}}
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
"Midnight on the Firing Line"
Babylon 5 епизода

Wikipedia's example image, on a white background
Episode no. Season 1
Episode 1
Сценарист J. Michael Straczynski
Режисер Richard Compton
Production no. 103
Original airdate јануари 26 1994 (1994-01-26)
Guest stars
Episode chronology
← Previous Next →
"Babylon 5: The Gathering" "Soul Hunter"
List of Babylon 5 episodes

Синтакса[уреди извор]

{{Инфокутија за телевизиска емисија
| Title    = 
| Series    = 
| Image    = ''optional''
| Caption   = 
| Season    = ''Use either Season or Series no, but not both''
| Series no  = ''Use either Season or Series no, but not both''
| Episode   = 
| Airdate   = {{Start date|YYYY|MM|DD}}
| Length    = ''optional''
| Production  = ''optional''
| Writer    = 
| Director   = ''optional''
| Producer   = ''optional''
| Editor    = ''optional''
| Music    = 
| Photographer = ''optional''
| Guests    = ''optional''
| Episode list = ''optional''
| Prev     = 
| Next     = 
}}

Начин на користење[уреди извор]

Parameters in bold are required fields.

Parameter Explanation
Title The name of the episode.
Series The name of the TV series this episode is part of. This parameter is used in {{Television colour}} to determine the colour scheme of the infobox.
Image An image relevant to the show. Should be resized to a width of 300 pixels or below.
Caption A caption explaining the image.
Season or Series no The number of the season (or series) this episode is part of.
Episode The number of the episode within the season
Airdate The original airing date of the episode; use {{Start date}}
Length The original length of each episode to the nearest 10 minutes.
Production The production code or number of this episode.
Guests Guest stars of this episode. Separate multiple people with line breaks (<br/>).
Writer The writer(s) of this episode. Separate multiple people with line breaks (<br/>).
Director The director(s) of this episode. Separate multiple people with line breaks (<br/>).
Producer The producer(s) of this episode. Separate multiple people with line breaks (<br/>).
Music The music of this episode. Separate multiple songs with line breaks (<br/>).
Photographer The director(s) of photography of this episode. Separate multiple people with line breaks (<br/>).
Editor The editor(s) of this episode. Separate multiple people with line breaks (<br/>).
Episode list Wiki link to the "List of <showname> episodes" article.
Prev Wikilink to the previous episode article.
Next Wikilink to the next episode article.

Примери[уреди извор]

{{Инфокутија за телевизиска емисија
| Title    = Midnight on the Firing Line
| Series    = [[Babylon 5]]
| Image    = [[Image:Midnight on the firing line 1.jpg|256px]]
| Caption   = Garibaldi and Ivanova, with Londo in the background
| Season    = 1
| Episode   = 1
| Airdate   = {{Start date|1994|01|26}}
| Length    = 30 minutes
| Production  = 103
| Writer    = [[J. Michael Straczynski]]
| Director   = [[Richard Compton]]
| Guests    = [[Paul Hampton]]<br/>   (The Senator)
| Episode list = [[List of Babylon 5 episodes]]
| Prev     = [[Babylon 5: The Gathering]]
| Next     = [[Soul Hunter (Babylon 5)|Soul Hunter]]
}}


Микроформат[уреди извор]

HTML-ознаките што ги создава оваа предлошка имаат и микроформат hCalendar, што му овозможува на сметачот да ги расчленува податоците за настанот, или по автоматски пат за каталогијација на статијата ширум Википедија, или пак рачно, преку корисничка алатка во прелистувачот, за (на пр.) да го додаде насловот во програм за календар или дневник. Повеќе информации за употребаа на микроформати на Википедија, погледајте го проектот за микроформати.

Датумите/годините се појавуваат само ако користите {{Start date}} и {{End date}} (првото користете го за наведување на една година/датум но не користете ги воопшто настанот се случил пред 1583 г).

URL-адресите ќе себидат вклучени само ако користите {{URL}}.

hCalendar користи HTML-класи, меѓу кои:

 • attendee
 • contact
 • description
 • dtend
 • dtstart
 • location
 • organiser
 • summary
 • url
 • vevent

Не ги преименувајте или отстранувајте класиве; не менувајте ги вгнездените елементи што ги користат.