Предлошка:Инфокутија Раса на говеда

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{{назив}}}
Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]
Важно: Имајте предвид дека расите на животните се пишуваат со мала буква (освен кога се во насловот на инфокутијата).

Употреба[уреди извор]

{{Инфокутија Раса на говеда
| назив       = Назив на расата
| изворно      = Назив на изворниот јазик од кајшто потекнува расата.
| слика       = Слика од говедото (на пр. „Слика.jpg“)
| алт        = алтернативен текст за сликата
| опис       = Опис на сликата
| статус      = Заштитен статус (ако веќе не пости, внесете „изумрена“)
| друг_назив    = ''друг назив на расата''. Ако има повеќе од еден, користете {{сбп}}.
| земја       = Земја на потекло на расата
| прекар      = Прекар. Ако има повеќе од еден, користете {{сбп}}.
| мажјак_тежина   = Тежина на мажјакот (волот) во кг
| женка_тежина   = Тежина на женката (кравата) во кг
| мажјак_висина   = Висина на мажјакот, на гребенот, во см
| женка_висина   = Висина на женката, на гребенот, во см
| крзно       = Боја на крзното (на пр. црвена, кафена, бела, црна, со бели дамки, бело лице, црна шара 
| рогови      = Дали расата има рогови („рогата“, „шута“ или „рогата и шута“)
| намена      = За што сè се чува и одгледува расата: месо, млеко, влеча; или повеќенаменски: месо/млеко или месо/влеча
| распространетост = Каде сè се среќава расата: Африка, Југоисточна Азија, ширум светот (околу 70 земји)
| подвид      = Може да биде: taurus, indicus или вкрстена
| белешка      = Дополнителни белешки
}}

Примери[уреди извор]

Еаршир
Ayrshire
Говедо од расата еаршир
Потекло Шкотска
Одлики
ТежинаВол: 636–909 кг
 Крава: 450–600 кг
Висина (гребен)Вол: ~ 140 см
 Крава: ~ 132 см
Крзноцрвено и црно
Рогатострогата, се отстрануваат кога се телиња
Намена
млеко, со извонредна способност за самоисхрана