Предлошка:Икона

Од Википедија — слободната енциклопедија

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

This template creates an inline image that is used in metapages such as Wikipedia:Vital articles and/or in user pages.

Синтакса[уреди извор]

Основна употреба

{{икона|код}}
{{икона|class=код}}

Прилагодена големина

{{икона|код|size=големина}}

Параметри[уреди извор]

  • 1 или class — кодот на иконата. Список на расположливи кодови ќе најдете во табелата подолу.
  • size — големина на иконата по ваш избор, на пр. „30px“. По основно: „16x16px“.

Кодови на иконите[уреди извор]

Икона  Тип  Код 
Избрана статија Featured Article {{icon|FA}}
Кандидат за избрана статија Featured Article Candidate {{icon|FAC}}
Рецензија на избрана статија Featured Article Review {{icon|FAR}}
Кандидат за отстранување од избрани статии Featured Article Removal Candidate {{icon|FARC}}
Поранешна избрана статија Former Featured Article {{icon|FFA}}
Неуспешен кандидат за избрана статија Failed Featured Article Candidate {{icon|FFAC}}
Избрана слика Featured Picture {{icon|FP}}
Поранешна избрана слика Former Featured Picture {{icon|FFP}}
Пред да престане избирањето на портали во 2017 г. ова означуваше избран портал. Featured Portal {{icon|FPo}}
Поранешен избран портал Former Featured Portal {{icon|FFPo}}
Кандидат за избран портал Featured Portal Candidate {{icon|FPoC}}
Оценка на избран портал Featured Portal Review {{icon|FPoR}}
Избрана звучна снимка Featured Sound {{icon|FS}}
Поранешна избрана звучна снимка Former Featured Sound {{icon|FFS}}
Кандидат за избрана звучна снимка Featured Sound Candidate {{icon|FSC}}
Избрана тема Featured Topic {{icon|FT}}
Кандидат за избрана тема Featured Topic Candidate {{icon|FTC}}
Кандидат за отстранување од избрани теми Featured Topic Removal Candidate {{icon|FTRC}}
Поранешна избрана тема Former Featured Topic {{icon|FFT}}
Статија од I класа A-Class Article {{icon|A}}
Кандидат за статија од I класа A-Class Article Candidate {{icon|ACC}}
Расчинета статија од I класа Demoted A-Class Article {{icon|DAA}}
Неуспешен кандидат за статија од I класа Failed A-Class Article Candidate {{icon|FAAC}}
Добра статија Good Article {{icon|GA}}
Предлог за добра статија Good Article Nominee {{icon|GAN}}
Добра статија, второ мислење Good Article, 2nd Opinion {{icon|GA2}}
Добра статија на чекање Good Article on Hold {{icon|GAH}}
Преоценување на добра статија Good Article Reassessment {{icon|GAR}}
Отстранета од добри статии Delisted Good Article {{icon|DGA}}
Неуспешен предлог за добра статија Failed Good Article Nominee {{icon|FGAN}}
Добра тема Good Topic {{icon|GT}}
Кандидат за добра тема Good Topic Candidate {{icon|GTC}}
Кандидат за отстранување од добри теми Good Topic Removal Candidate {{icon|GTRC}}
Статија од II+ класа Bplus-Class Article {{icon|BPLUS}}
Статија од II класа B-Class Article {{icon|B}}
Оценка на статија од II класа B-Class Review {{icon|BR}}
Статија од III класа C-Class Article {{icon|C}}
Статија во развој Start-Class Article {{icon|START}}
Никулец Stub-Class Article {{icon|STUB}}
Избран список Featured List {{icon|FL}}
Кандидат за избран список Featured List Candidate {{icon|FLC}}
Поранешен избран список Former Featured List {{icon|FFL}}
Неуспешен кандидат за избран список Failed Featured List Candidate {{icon|FFLC}}
Кандидат за отстранување од избрани списоци Featured List Review {{icon|FLR}}
Кандидат за отстранување од избрани списоци Featured List Removal Candidate {{icon|FLRC}}
Икона  Тип  Код 
Список List-Class Article {{icon|LIST}}
Википедиина книга Wikipedia Book {{icon|Book}}
Категорија Category {{icon|Category}}
Појаснителна страница Disambiguation page {{icon|Disambig}}
Податотека File {{icon|Image}}
Ценета слика Valued Picture {{icon|VP}}
Кандидат за ценета слика Valued Picture Candidate {{icon|VPC}}
Портал Portal {{icon|Portal}}
Проектна страница Project Page {{icon|Project}}
Пренасочување Redirect {{icon|Redirect}}
Предлошка Template {{icon|Template}}
Состав Essay {{icon|Essay}}
Нестатиска страница Non-article Page {{icon|NA}}
Статија од непозната класа Unknown-Class Article {{icon|NO}}
Unassessed Article {{icon|Unassessed}}
Прегледана статија со ограничена тематика Audited Article of limited subject matter {{icon|AA}}
Расчинета статија Demoted Article {{icon|DA}}
Дали сте знаеле? Did You Know? {{icon|DYK}}
Дали сте знаеле? Did You Know? (alternate) {{icon|DYK2}}
Вест In The News {{icon|ITN}}
На денешен ден On This Day {{icon|OTD}}
Рецензија Peer Review {{icon|PR}}
Рецензија на портали Portal Peer Review {{icon|PPR}}
Прашање Question {{icon|Q}}
Квалитетна слика на Ризницата Quality Image on Wikimedia Commons {{icon|QI}}
Статија на денот Today's Featured Article {{icon|TFA}}
Ценета слика на Ризницата Valued Image on Wikimedia Commons {{icon|VI}}
Страница на Ризницата Commons page {{icon|Commons}}
Страница на Мета Meta-wiki page {{icon|Meta}}
Страница на Викикниги Wikibooks page {{icon|Wikibooks}}
Страница на Википодатоци Wikidata page {{icon|Wikidata}}
Страница на Викивести Wikinews page {{icon|Wikinews}}
Страница на Википедија Wikipedia page {{icon|Wikipedia}}
Википроект WikiProject page {{icon|WikiProject}}
Страница на Викицитат Wikiquote page {{icon|Wikiquote}}
Страница на Викиизвор Wikisource page {{icon|Wikisource}}
Страница на Викивидови Wikispecies page {{icon|Wikispecies}}
Страница на Викиуниверзитет Wikiversity page {{icon|Wikiversity}}
Страница на Википатување Wikivoyage page {{icon|Wikivoyage}}
Страница на Викиречник Wiktionary page {{icon|Wiktionary}}
Четирикратна награда Four Award {{icon|FOUR}}
Милионска награда Million Award {{icon|Million}}

Предложни податоци[уреди извор]

Предлошкава создава слика со големина на икона за употреба во текст. Список на поддржани вредности ќе најдете на „Предлошка:Икона/doc“.

Предложни параметри[Уредување на податоци за предлошки]

ПараметарОписТипСтатус
Икона1 class

Назнаката или името на иконата што треба да се прикаже.

По основно
Реднезадолжително
sizesize

Големината на иконата што треба да се прикаже, на пр. "30px".

По основно
16x16px
Реднезадолжително

Поврзано[уреди извор]