Прејди на содржината

Предлошка:Државнознаме

Од Википедија — слободната енциклопедија

{{country data {{{1}}}|flagcountry/core|variant=|size=|name=}}

Икона за документација Документација за предлошка[преглед] [уреди] [историја] [превчитај]

{{државнознаме|земја|variant|size=}}

Дава знаменце на земја со врска до статија за земјата. Оваа предлошка е слична на пораспространетата предлошка {{знаме}}, но има свои предности во долунаведените ситуации.

Параметри
 • земја — или името на земјата, или (во некои случаи) код на земјата со три букви (на пр. MKD, според ISO 3166-1 алфа-3)
 • variant (незадолжително) — за укажување на друго старо, историско знаме. Овој параметар е документиран на соодветната предлошка во Категорија:Предлошки за податоци за земји.
 • size (незадолжително) — за менување на големината на знаменцето.

Примери за употреба

[уреди извор]
 1. {{државнознаме|ITA}} Италија
  Во случајов го користиме кодот на Италија (ITA) за да го добиеме исправното знаме и име на земјата. Во многу други случаи веројатно е подобро да се користи {{знаме}} за да се добие истото (т.е. {{знаме|Италија}}). Меѓутоа {{државнознаме}} може да се користи во други предлошки (како инфокутии) за да можат кодовите да се применат во параметрите на таа предлошка.
 2. {{државнознаме|ITA|1861}} Италија
  Слично на првиот пример, но со параметар за историска варијанта на знамето. Можете да забележите дека врската гласи [[Италија]].
 3. {{државнознаме|Кралство Италија}} Италија
  Во случајов употребуваме друг предлошки за податоци за земја за да се прикаже друга статија на врската (во случајов [[Кралство Италија|Италија]]). Споредете го ова со {{знаме|Кралство Италија}} Кралство Италија, каде „Кралство Италија“ е текстот за приказ на врската. Затоа, изборот на државнознаме или знаме зависи од саканиот текст за приказ. Предлошките се сосем истоветни во секој друг поглед.