Прејди на содржината

Прато дела Вале

Од Википедија — слободната енциклопедија
Падова – Прато дела Вале – Гравура од Ф. Пиранези (околу 1785 година).
Прато дела Вале, опатија на Санта Џустина на средината во позадина
Опатијата Санта Џустина како што се гледа од Прато.

Прато дела Вале — плоштад од 90.000 квадратни метри во Падова, Италија. Тој е најголемиот плоштад во Италија, и еден од најголемите плоштади во Европа. Денес, плоштадот е голем простор со зелен остров во центарот опкружен со мал канал и до него има две статуи.