Прејди на содржината

Праведна употреба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Лого со кое се идентифицира праведна употреба.

Праведна употреба (англиски: fair use) е доктрина во законот за авторско право на Соединетите Американски Држави (United States copyright law), што овозможува законито нелиценцирано и ограничено користење на туѓи цитати или материјал со заштитени авторски права (copyright ©) во друго авторско дело, без претходно добиена дозвола од носителот на тоа право (авторот), со образовна цел, рецензија и сл. Во континенталниот правен круг постојат поразлични ограничувања и одстапки од авторското право.

Праведна употреба е дел од Американскиот закон за авторки права, член 107. кој дозволува употреба на заштитени материјали на автор во делот на друг автор под одредени услови без претходно издадена лиценца. Многу други држави во англосаксонскиот правен круг во своите закони имаат слични одредби кои дозволуваат употреба на заштитени материјали под посебни и специфични услови, овие термини обично се наведени во законот за заштита на авторски права (анг. Copyright legislation), но овие случаи во законот се порестриктивни во дадени случаи отколку американската чесна употреба. Во контекст на ова постојат дефиниции кои одговараат на праведната употреба во следниве закони:

Надворешни врски и извори[уреди | уреди извор]

Статут & правни ресурси

Економски бенифиции од праведна употреба

Ресурси за учење на праведната употреба

Научни среќавања и конференции за праведна употреба[уреди | уреди извор]