Постмодернизам (меѓународни односи)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Постмодернизмот како приод кон меѓународните односи е присутен во политиколошката мисла уште од 1980-тите години. Постојат различни правци на размислување, но заеднички и клучен елемент на постмодерната теорија е отфрлањето на секое поимување на животот што си зема за право да тврди дека е во непосредна врска со „вистината“. Постмодернизмот е критички настроен кон марксизмот, кој наложува сеопфатна метаприказна за историјата на човештвото. Најважни постмодерни мислители се Жан-Франсоа Лиотар, Мишел Фуко и Жак Дерида.[1]

Критики[уреди | уреди извор]

Постојат критики дека постмодерниот приод кон меѓународните односи е премногу теоретски, и не се однесува на вистинскиот свет[2].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Види повеќе за Релационизам[уреди | уреди извор]

Международные научные исследования, № 1-2, 2013.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. John Baylis and Steve Smith, The Globalisation of World Politics, III изд, стр. 285-287
  2. John Baylis and Steve Smith, The Globalisation of World Politics, III изд, стр. 287