Портал:Јазик/Јазична тема / избрана статија / мај 2008

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Кмерски (ភាសាខ្មែរ), или Камбоџански е јазикот на народот Кмер и официјален јазик на Камбоџа. Тој е најпознатиот јазик од групата на Аустроазијатички јазици, јазикот бил доста под влијание на Санскритскиот и Пали јазикот особено преку религијата и кралството а особено преку Хиндуизмот и Будизмот. Според географската положба Кмерскиот јазик бил под влијание но и влијаел врз Тајландскиот, Лао јазик, Виетнамскиот и Чам јазикот. Прочитај повеќе