Помош:Алатки за превод и транскрипција

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ова е страница за помош на македонската Википедија.
Ова не е енциклопедиска содржина. Видете Помош:Содржина за индекс на сите страници за помош, или оставете прашање на Селската чешма каде што можете да добивате одговори.

Оваа страница содржи информации и алатки кои можат да помогнат при превод и предавање на текст од странски на македонски јазик и писмо.

Вклучување на македонска поддршка на Вашиот сметач[уреди | уреди извор]

  • За Windows XP: Македонска поддршка — страници за помош на Vestel кои одговараат како да проверите дали е воспоставена поддршка и како да ја воспоставите ако тоа не е напревено. Содржи и врска до претворач на текст од латиница во кирилица.

Транскрипција и правопис[уреди | уреди извор]

Енциклопедиски статии кои ги резимираат правилата за пренесување и правопис. Препорачано е да ги имате при рака при двоумење.

Промена на латиничен во кириличен текст[уреди | уреди извор]

  • EN-MK Convertor — автоматски претворач, во левата кутија го внесувате текстот на латиница, одбирате „Convert“ на дното од страницата и текстот се појавува на кирилица во десната кутија. Задолжително проверете претворениот текст за грешки.

Преведувачот на Google[уреди | уреди извор]

  • Преведувач на Google — услуга на Google за превод на пасус од текст или мрежна страница во друг јазик. Совет: секогаш правете проверка на преведениот текст и поднесувајте ги поправените преводи во кутијата „Contribute a better translation“ за да се подобри алгоритамот за превод на македонски јазик.

Речници[уреди | уреди извор]

Ова е список на речници на интернет кои можат да Ви помогнат при проверка или пронаоѓање на зборови:

Поврзано[уреди | уреди извор]

  • Википедија:Селска чешма — Овде можете да се обратите за помош од википедијанците за да разјасните некоја несигурност во врска со преводи и транслитерации на имиња или поими од било кој јазик на македонски или пак да поставувате прашања и да добиете помош доколку имате двоумења со македонскиот правопис и граматика при уредувањето на статиите. Можете и да пријавите доколку сте забележале нешто во некоја статија што сметате дека се коси со правописните и граматичките правила.