Померанец (куче)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Померанец
Жолто кремав померанец
Други називи Померанец


Играчка

Прекари Пом
Потекло Германија и Полска
Особености
куче (Canis lupus familiaris)

Померанецот или мини шпиц е најмалата раса од редовите на шпицот. Померанецот е многу темперментен и се чувствува самоуверено. Овие работи го прават померанецот гласен куче-чувар. Првите померанци кои се појавиле имале повеќе од 13,5 килограми, но станале по-познати, кога за нив се заинтересирала англиската кралица Елизабета Прва. Денес померанецот тежи околку 2 килограми. Можат да се најдат во повеќе бои како што се црната, црно-проткаловата, белите, но најчести се оние кои се со жолто-кремава или окер боја.

Неколку работи поврзани за померанецот[уреди | уреди извор]

Грижата за влакното кај померанецот е слична на онаа кај пекинезерите. Неговата долго влакно треба да се чешла двапати дневно, а треба да се бањаат барем трипати во месецот. Померанците се сколони на заболувања на забите, па зато ветеринарите препорачуваат забите на померанцеот да се четкаат барем еднаш неделно. Животниот век на померанците е од 12 до 19 години.

Црн померанец.