Политички театар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Политичкиот театар е театар кој коментира за политички и социјални теми.

Историја[уреди | уреди извор]

Во историјата на театарот, постои долга традиција на изведби кои се однесуваат на тековните настани, особено оние кои се клучни за самото општество. Политичката сатира изведена од комични поети во театрите имала значително влијание врз јавното мислење во атинската демократија . [1] Оние претходни западни драми, кои произлегуваат од положбата, или демократската градска држава на грчкото општество, се изведувале во амфитеатри, централни арени што се користеле за театарски претстави, верски церемонии и политички собири; овие драми имале ритуалистичко и социјално значење што ја зголемила релевантноста на политичките прашања што се испитуваат.

Шекспир е автор на политичкиот театар според некои академски научници, кои забележуваат дека неговата претстава во историјата ги испитувала махинациите на личните погони и страстите што ја одредуваат политичката активност и дека многу од трагедиите како кралот Лир и Мекбет го драматизираат политичкото лидерство и сложените подзаконски акти на човекот суштества управувани од страста за моќ. На пример, тие забележуваат дека класната борба во Римската Република е клучна за Кориоланус .

Историски во Советска Русија, терминот политички театар понекогаш се нарекувал театар „агитпроп“ или едноставно агитпроп, по советскиот термин агитпроп . [2]

Неодамнешна политичка драма[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Henderson, J. (1993) Comic Hero versus Political Elite pp.307-19 in Sommerstein, A.H., уред (1993). Tragedy, Comedy and the Polis. Bari: Levante Editori. 
  2. http://dictionary.reference.com/browse/agitprop