Пиета (Косме Тура)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Pietà (околу 1460) од Косме Тура

Пиета е слика темпера на панел од Косме Тура со димензии 47,7 см на 33,5 см. Сега се наоѓа во Museo Correr во Венеција, на кој му бил оставен остатокот од колекцијата на Теодоро Корер на 1 јануари 1830 година[1] Му се припишувала на Лука д'Оланда до 1859 година, кога Винченцо Лазари го препознал како дело на Тура. Во споредба со на истиот уметник и неговиот олтар на Роверела, таа е објавена околу 1460 година.[2]

Опис и стил[уреди | уреди извор]

Делото претставува прилично класична иконографија, онаа на Веспербилд, а ако детално се разгледа, димензијата на болката е сублимирана. Марија се гледа како седи на работ на сводот, во центарот на композицијата, држејќи го телото на нејзиниот мртов син. Голгота е во позадина. Сликовниот квалитет е многу повисок, во некои точки е видлив основниот цртеж кој е направен директно на слојот од гипс, гледачот може да се восхитува на мудрата употреба на лакови и маслено застаклување. Делото е богато со симболи и значења, меѓу нив најинтересно е лево од гледачот. Во аголот, во близина на разорниот пад на бојата, може да се види мајмун кој е на врвот на дрвото што потсетува на инферното.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. (на италијански) Giovanni Mariacher, Il Museo Correr di Venezia, dipinti dal XIV al XVI Secolo, Venezia, Neri Pozza, 1957.
  2. (на италијански) A. Tartuferi, G. Tormen, La fortuna dei primitivi, terosi d'arte dalle collezioni italiane fa Sette e Ottocento, Firenze, 2014