Петер Адолф Карстен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Петер Карстен

Петер Адолф Карстен (16 февруари 1834 - 22 март 1917) бил фински миколог, најистакнат експерт за габите во Финска во негово време, и познат како „татко на финската микологија“.

Карстен е роден во Меримаску во близина на Турку, студирал на Универзитетот во Хелсинки, а потоа се преселил во внатрешноста на Тамела, каде што го поминал најголемиот дел од својот живот предавајќи ботаника и истражувајќи во Земјоделскиот институт Мустиала (сега Земјоделски факултет на Универзитет за применети науки ХАМК ).

Собрал огромна колекција, и со свои напори и со напори на неговите дописници, и именувал околу 200 нови родови и 2.000 нови видови. Во неговите миколошки студии тој интензивно го користел микроскопот и може да се смета за пионер на габичната микроскопија. Карстенија, меѓународното списание за микологија објавено од Финското миколошко друштво, е посветено на Карстен.

Почести

Во 1885 година, ботаничарот Елиас Магнус Фрис објави дека Karstenia е род на габи од редот Rhytismatales. Именуван е во чест на Петер Адолф Карстен.[1]

Во 1889 година го објавил Onnia, кој е род на габи од фамилијата Hymenochaetaceae. Името на родот Онија било во чест на Они Александар Карстен (1868-1958), кој бил финец во градината и син на Петер Адолф Карстен.[2]

Во 1969 година, Хари Хармаја ја објави Карстенела која е род на габи од редот Pezizales (од фамилијата Karstenellaceae).[3]

На крајот, Karsteniomyces, кој е род на лихениколозни габи со непозната фамилијарна, редовна и класна поставеност во Ascomycota.[4] Родот бил ограничен од Дејвид Лесли Хоксворт во 1980 година.[4][5]

Стандардна авторска кратенка P. Karst. се користи за означување на ова лице како автор кога се наведува ботаничко име.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Harri Harmaja. „P. A. Karsten“. Архивирано од изворникот на 10 May 2006. Посетено на 13 July 2006.
  1. Tuomikoski, Risto (1950). „Paxillus filamentosus Fr. (P. leptopus Fr.) in Finnland gefunden“. Karstenia. 1: 76–77. doi:10.29203/ka.1950.6. ISSN 0453-3402.
  2. Burkhardt, Lotte (2022-01-25). Eine Enzyklopädie zu eponymischen Pflanzennamen: Von Menschen & ihren Pflanzen. Botanic Garden and Botanical Museum Berlin, Freie Universität Berlin. ISBN 978-3-946292-41-8.
  3. Harmaja, Harri (1969). „Karstenella vernalis Harmaja, a new genus and species of Discomycetes from Finland“. Karstenia. 9: 20–22. doi:10.29203/ka.1969.55. ISSN 0453-3402.
  4. Palanisamy, Giri; San gil, Inigo (2010-07-03). „The Global Biodiversity Information Facility (GBIF)“. SciVee. Посетено на 2022-05-14.
  5. Hawksworth, D.L. (1980-04). „Notes on some fungi occurring on Peltigera, with a key to accepted species“. Transactions of the British Mycological Society. 74 (2): 363–386. doi:10.1016/s0007-1536(80)80167-7. ISSN 0007-1536. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)