Каламбур

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Параномазија)
Каламбури од Оноре де Балзак.

Каламбур[1][2] или парономазија — фонолошка фигура во која се повторуваат гласови во зборови со различно значење. Тие зборови може да имаат ист корен, но сепак значењето им е различно.

Јас не сум Вардар, ни завардарен,

не сум превардарен, ни подвардарен,

може сум варден, та недоварден,

јас тек без ширина и должина!

(Гане Тодоровски)

Наводи[уреди | уреди извор]