Паметна картичка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Податотека:Carte vitale anonyme.jpg
Паметна картичка во францускиот здравствен систем.
Општ пример за бесконтактна паметна картичка

Паметна картичка, чип-картичка или картичка со интегрално коло е картичка со џебна големина во која е вградено интегрирано коло кое може да обработува информации. Тоа значи може да прима, обработува и праќа податоци. Постојат и бесконтактни паметни картички што работат на радиобранови. Овие картички не се ставаат физички во уредот, туку корисникот само ги доближува со него.

Постојат два главни вида на паметни картички:

Картичката е направена од пластика, најчесто од ПВЦ, но понекогаш и од АБС-пластика. Во картичката може да биде втиснат холограм со цел да се намалат можностите за фалсификување.

Стандарди[уреди | уреди извор]

  • ISO/IEC 7810:2003[1] ги определува физичките одлики на картичките
  • ISO/IEC 7813 ги определува дополнителните физички одлики на банковните картички
  • ISO/IEC 7811 го определува начинот на снимање на податоци на магнетните картички
  • ISO/IEC 7816 ги определува електричните контакти на чип-картичката

Преглед[уреди | уреди извор]

Придобивки[уреди | уреди извор]

Историја[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]