Ортологија (јазик)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ортологија ― проучување на правилно зборување или правилна употреба на зборови во јазикот. Зборот доаѓа од грчките орто - („правилно/точно“) и - логија („наука за“). Оваа наука е место каде што се спојуваат психологијата, филозофијата, јазикознанието и многу други области на учење. Најпознатата употреба на ортологијата е за избор на зборови за јазикот на Основниот англиски јазик од страна на Ортолошкиот институт.

Книгата, „Значењето на значењето“, од Ч.К: Огден и А.А. Ричардс, е важна книга која се занимава со ортологијата. Поимот ортологија доаѓа од книгата „Граматика на науката“ од Карл Пирсон.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Karl, Pearson. The Grammar of Science. London: Walter Scott. стр. 454. A fundamental part of logic is the study of the right use of language, clear definition, and, if needful, invention of terms -- Orthology.